Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Uitzendsector rondt kaap 200.000 jobstudenten in de zomer

Voor het eerst zal het aantal jongeren dat in de zomer via een uitzendkantoor aan de slag ging als jobstudent, boven de 200.000 uitkomen.
Advertentie
Veel studenten klussen tijdens de zomer bij aan de kust. ©BELGAIMAGE

Vorig jaar gingen in de maanden juli, augustus en september 187.000 jongeren via een uitzendkantoor als jobstudent aan de slag. 'Voor het eerst verwachten we nu in de zomer meer dan 200.000 jobstudenten tewerk te stellen', zegt Paul Verschueren, directeur van de studiedienst van HR-federatie Federgon.

Alleen al in juli is er sprake van 10 procent meer gepresteerde uren studentenarbeid tegenover het jaar voordien. 'Dat is aanzienlijk', aldus Verschueren. Exacte cijfers voor augustus zullen pas eind deze maand beschikbaar zijn, maar de trend is duidelijk.

Soepelere regels

Federgon ziet vier verklaringen. De economie draait goed draait, en dat wakkert de vraag naar (studenten)arbeid aan. Daarnaast speelde het goede weer in juli mee, wat belangrijk is voor de horeca- en recreatiesector. Ook de versoepeling van de regels rond studentenarbeid begin dit jaar -maximum 475 uur per jaar in plaats van maximum 50 dagen- speelt in het voordeel. Ten slotte is er in meer sectoren schaarste aan arbeidskrachten, waardoor er meer een beroep wordt gedaan op studenten.

475
Studenten mogen tot 475 uur per jaar werken om onder het gunstig statuut van een studentenjob te vallen en geen belastingen te moeten betalen.

Over heel jaar zou het aantal jobstudenten in de uitzendsector ruw geschat kunnen uitkomen op 240.000 tot 250.000. De uitzendsector is overigens goed voor 37 à 38 procent van alle studentenarbeid.

Eind vorige maand meldden ondernemersorganisatie Unizo en HR-dienstengroep ADMB nog dat er in 2016 voor het eerst meer dan een half miljoen studenten minstens één dag een studentenjob opgenomen hebben. Ze verwezen daarvoor naar cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud