netto

Verbod op toeslag Bancontact niet altijd gerespecteerd

©Lieven Van Assche

Bij het Radio 2-programma ‘De inspecteur’ kwamen al 114 klachten binnen.

Sinds 9 augustus mag een handelaar geen extra kosten meer aanrekenen als u betaalt met een bankkaart. Maar niet alle handelaars blijken daarvan op de hoogte te zijn.

Bij het programma ‘De inspecteur’ van Radio 2 kwamen al 114 klachten binnen van winkeliers die toch nog een toeslag van 20 cent aanrekenen voor een betaling met een bankkaart. Vooral sommige nachtwinkels en bakkers blijven een toeslag aanrekenen.

Controles

‘De wetgeving is nochtans duidelijk’, reageert minister voor consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). ‘Sinds 9 augustus is zo’n toeslag onwettelijk voor alle bankkaarten, dus ook voor kleine bedragen.’

De minister snapt dat niet meteen elke handelaar op de hoogte is. Hij gaf zijn administratie daarom de opdracht om de sector zo veel mogelijk te sensibiliseren. ‘De volgende maanden zullen er echter ook controles komen’, aldus Peeters. ‘De boetes kunnen oplopen van 2.000 tot 800.000 euro.’

Voor alle betaalinstrumenten

Het verbod geldt voor alle soorten betaalinstrumenten: zowel voor debetkaarten zoals Bancontact, Maestro, V-pay als voor kredietkaarten zoals Visa, Mastercard, American Express of Diners Club.

Ook voor overschrijvingen of domiciliëringen in de SEPA-zone (de Europese Unie en IJsland, Noorwegen en Zwitserland) mag de handelaar geen kost aanrekenen. 

Internet

Het verbod geldt niet alleen voor betalingen in de winkel. Het geldt ook als u online aankoopt. Wel mag de handelaar bij online verkopen nog administratieve kosten aanrekenen, maar de handelaar moet de consument dan wel duidelijk informeren over de reden van die 'administratieve' toeslag.

En ook daar blijkt het in de praktijk mis te lopen. ‘De wet geldt in heel Europa, dus buitenlandse internetshops kunnen zich niet verschuilen achter een uitzondering', legt Peeters uit. ‘Zo loopt er op dit moment al een onderzoek tegen Takeaway.com. Die site blijft een toeslag van 1 euro aanrekenen voor een bancontactbetaling.’

Weigeren toegestaan

Een handelaar mag betalingen met een kaart nog altijd weigeren onder een bepaald bedrag, bijvoorbeeld onder de 15 euro. Voorwaarde is dan dat hij de consument duidelijk informeert over deze weigering.

Tot slot nog melden dat een handelaar geen cashbetalingen mag weigeren en alleen bankkaarten mag aanvaarden. Cash is immers een wettelijk betaalmiddel zodat de consument er altijd mee moet kunnen betalen. Cashbetalingen zijn echter beperkt tot maximaal 3.000 euro, onder meer om witwassen van zwart geld te bestrijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect