Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Wat betekent de schrikkeldag voor uw budget?

De extra dag in februari kost een gezin met twee kinderen net geen 3 euro, in vergelijking met een ‘normale’ februarimaand. Voor een alleenstaande is er een winst van 9 euro.
©Photo News

Tot dat besluit komt het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek (CEBUD) van Thomas More, op basis van de minimaal noodzakelijke uitgaven voor een Vlaams gezin met een auto. Het voordeel is groter voor wie geen auto heeft: de schrikkeldag levert 0,4 euro op voor een gezin met twee kinderen en ongeveer 12,5 euro voor een alleenstaande.  

Van waar het verschil tussen alleenstaanden en gezinnen? ‘Eenpersoonshuishoudens besteden traditioneel een groot aandeel van hun budget aan vaste uitgaven en ervaren daardoor minder financiële nadelen van een schrikkeldag’, klinkt het bij CEBUD.

Advertentie

Hoeveel de eindbalans voor ieder gezin overslaat in de ene of de andere richting is natuurlijk afhankelijk van de reële uitgaven van het gezin. En ook het inkomen speelt een rol. ‘Koppels met twee kinderen uit de hogere inkomensgroepen besteden relatief gezien een groter deel van hun budget aan ‘dagelijkse’ uitgaven en hebben bijgevolg extra kosten door een schrikkeldag in vergelijking met koppels met kinderen uit de lagere inkomensgroepen’, aldus Cebud. Welke kosten en voordelen brengt de schrikkeldag met zich mee?

Extra kosten

Om gezond te eten, is minimaal 5 euro per dag per volwassene nodig. Een schrikkeldag kost dus aan eten minimaal 5 euro extra voor een alleenstaande en 19 euro voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen. Daarnaast zijn ook extra kosten voor verwarming, verlichting en water: minimaal 3,5 à 6,5 euro, afhankelijk van de gezinssamenstelling. Voorts gebruikt u extra zeep, tandpasta, toiletpapier, schoonmaakproducten en waspoeder, en zorgt die dag ook voor extra afval. Alles bij elkaar zijn de diverse extra uitgaven goed voor een meeruitgave tussen 1,5 euro voor een alleenstaanden en bijna 5 euro voor een gezin met twee kinderen. Wie een eigen wagen heeft, moet ongeveer 5,6 euro extra spenderen aan benzine en slijtage.

Extra voordelen

Daartegenover staan ook voordelen. Als u een woning huurt of een hypotheek afbetaalt, dan kan u voor hetzelfde maandbedrag een extra dag ‘genieten’ van uw woning: een voordeel tussen 18 en 21,5 euro. Ook voor uw brand-, gezondheids-, familiale en andere verzekeringen hebt u in principe een dag extra dekking voor dezelfde prijs, net zoals u ook een dag extra kan genieten van de voordelen van uw internet- en tv abonnement. U kan ook een dag extra reizen met uw abonnement van De Lijn en met hetzelfde lidgeld voor sportclubs, verenigingen en de bibliotheek doet u in 2016 een extra dag voordeel. Eigenaars van een auto zijn in 2016 ook 366 dagen in plaats van 365 dagen verzekerd voor hun wagen en betalen ook hetzelfde bedrag aan wegenbelasting.

Extra inkomsten?

Werknemers hoeven niet meer te werken dan andere jaren: in 2016 zitten er evenveel werkdagen dan in 2015. ‘Wanneer je echter zelfstandige bent of op uurbasis wordt betaald, dan betekent deze extra dag mogelijk extra inkomsten. Zo kan het financiële totaalplaatje van een schrikkeldag best positief uitvallen’, aldus Cebud.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.