netto

"Woonkrediet waarbij u alleen de rente aflost, kan riskant zijn"

Laat u niet zomaar verleiden tot 'een hypothecair krediet met vaste termijn' in combinatie met een levensverzekering, om uw droomwoning te financieren. ©ANP XTRA

De toezichthouder, de FSMA, waarschuwt particulieren die een hypothecair krediet 'met vaste termijn' combineren met een levensverzekering. De kosten kunnen hoog oplopen, terwijl de verzekering niet altijd de garantie biedt dat het krediet kan worden terugbetaald.

Wie een woning wil kopen en een financiering nodig heeft, krijgt soms een 'hypothecair krediet met vaste termijn' voorgeschoteld. Dat is een lening waarbij het kapitaal in één keer wordt terugbetaald op de eindvervaldag, bijvoorbeeld over 15 of 20 jaar. Ondertussen betalen de kredietnemers alleen de intresten op de lening af. Zo'n kredieten zijn ook bekend als bulletkredieten.

Vaak wordt die formule gecombineerd met een levensverzekering die de heropbouw van het ontleende kapitaal tegen de eindvervaldag mogelijk moet maken. Die verzekering kan een tak 21- of een tak 23-verzekering zijn. 'Bij dat laatste product is er geen kapitaalgarantie, zodat de verzekeringsnemer absoluut niet de waarborg heeft dat hij het geleende kapitaal op de eindvervaldag zal kunnen terugbetalen', zegt Johan Corthouts, woordvoerder bij de FSMA. 'Ondertussen is 1 miljard euro aan verleende woonkredieten via een tak23-verzekering 'gewaarborgd'. 

De FSMA en de federale overheidsdienst Economie willen de kredietnemers wijzen op de mogelijke gevaren van deze combinatie.

Nadelen

De kredietnemers worden gepaaid omdat ze maandelijks minder moeten afbetalen dan bij een klassiek hypothecair krediet ( ze betalen immers geen kapitaal terug). Maar vaak liggen de intresten op hypothecaire kredieten met vaste termijn veel hoger dan bij klassieke woonkredieten. Verder zijn er ook kosten verbonden verbonden aan de verzekeringen zoals instapkosten, taksen of beheerskosten. 

'Ook als het rendement van het verzekeringsproduct onvoldoende hoog blijkt, bestaat de kans dat de kredietnemer zijn krediet niet kan terugbetalen op de eindvervaldag. Daarom is de formule niet voor iedereen geschikt, vooral niet om er de aankoop van een hoofdverblijfplaats of een eerste woning mee te financieren', aldus nog Corthouts.

De FSMA en de Fod Economie benadrukken dat particulieren die de formule willen gebruiken over een goede kennis van levensverzekeringen en de bijhorende risico's moeten beschikken. 

Klachten

Op de kredietgevers en de kredietbemiddelaars rust de verplichting om hun cliënten correct te informeren en erop toe te zien dat zij het meest geschikte krediet aanbieden. Lappen ze die verplichting aan hun laars, dan riskeren ze sancties. Particulieren die voor de formule hebben gekozen terwijl ze niet correct werden geïnformeerd, kunnen dat melden via het meldpunt.belgië.be of zich wenden tot Ombudsfin of de Ombudsman van de Verzekeringen.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect