Zo maakt u een safe van uw smartphone

©Shutterstock bewerkt

Op onze telefoon bewaren we de intiemste details van ons privé- en professionele leven: foto’s, tekstberichten, agenda’s en e-mails. Die gegevens ziet u liever niet in verkeerde handen vallen. Met deze tips maakt u van uw telefoon een versterkte digitale vesting.

Wereldwijd richten cybercriminelen hun vizier op mobiel bankieren. Dat gebeurt via computervirussen die de cybercriminelen een poort geven naar de bancaire app. Dat gebeurt via nagemaakte of verborgen apps die u zelf installeert. 

In België zijn er nog geen gevallen bekend.

Toch deze tips om in alle omstandigheden uw smartphone te beveiligen. 

Een eerste stap naar een veilige smartphone is erop toezien dat hij de recentste versie van uw besturingssysteem (Android of iOS) draait. Controleer in uw instellingen of er een update beschikbaar is en installeer die. Want in die updates dicht de smartphonefabrikant achterpoortjes die cybercriminelen en hackers kunnen misbruiken om in te breken. Als u dan toch bezig bent met updaten: let erop dat al uw apps geüpdatet zijn, om dezelfde reden.

Laat een tekenpatroon niet in de linkerbovenhoek starten. Uit onderzoek blijkt dat de meesten kiezen voor een patroon dat daar begint, wat hackers het leven gemakkelijker maakt.

Natuurlijk wilt u uw telefoon niet alleen digitaal beschermen, maar ook fysiek. Vergeet dus geen toegangscode in te stellen die u moet intikken als uw telefoon opstart of uit slaapstand komt. Hebt u een Android-telefoon, dan kunt u meestal ook een tekenpatroon ingeven. Laat dat patroon dan wel niet in de linkerbovenhoek starten. Uit onderzoek blijkt dat de meesten kiezen voor een patroon dat daar begint, wat hackers het leven gemakkelijker maakt.

Heeft uw telefoon een vingerafdrukscanner? Dan kunt u die gebruiken om hem snel, gemakkelijk en veilig te ontgrendelen. Nog een tip: u kunt uw telefoon zo instellen dat hij gewist wordt wanneer tien keer na elkaar de verkeerde inlogcode werd ingevoerd.

123456

Naast uw telefoon moet u ook al uw accounts (e-mail, Facebook, Twitter,…) met een wachtwoord afschermen. Gebruik geen voor de hand liggende code als ‘password’ of ‘123456’. Ook uw achternaam of de naam van uw huisdier is niet geschikt. Door op internet of in sociale media rond te neuzen komen hackers daar toch achter. Het is beter een willekeurige reeks van cijfers en letters te gebruiken, aangevuld met leestekens, genre ‘Teu8é45=’.

Het is een slecht idee voor elk account hetzelfde wachtwoord te recycleren. Als een cyberboef dan één wachtwoord kan kraken, ligt meteen heel uw digitale leven op straat. We beseffen het: al die moeilijke, verschillende wachtwoorden zijn amper te onthouden. Daarom kunt u een wachtwoordmanager inschakelen. Zo’n programmaatje onthoudt voor u al uw wachtwoorden en vult ze zelfs automatisch in als u naar een bepaalde site surft. De wachtwoordmanager wordt door een ‘master password’ beschermd. Bekende wachtwoordmanagers zijn LastPass, Keepass en Dashlane.

10
inlogcode
U kunt uw telefoon zo instellen dat hij gewist wordt wanneer tien keer na elkaar de verkeerde inlogcode werd ingevoerd.

Nog een goede algemene raad: download enkel apps uit de officiële downloadwinkels van Apple en Google. Zeker als u een Android-gebruiker bent, is het een koud kunstje om apps van om het even welke site te downloaden, maar dat is geen goed idee. Veel van die onofficiële digitale markten zijn van obscure (Chinese) makelij. U hebt geen enkele zekerheid dat wat u downloadt niet besmet is met virussen of ander digitaal gespuis. Apple heeft het zijn gebruikers een heel stuk moeilijker gemaakt om op eigen houtje dubieuze apps te downloaden, met reden.

Beveiligde tunnel

Wilt u de digitale beveiliging nog een tikje opkrikken, schakel dan voor zo veel mogelijk accounts de ‘twee-factor-authenticatie’ (2FA) in. Daarbij moet u niet alleen uw gebruikersnaam en uw wachtwoord intikken, maar ook een steeds wisselende code die u per sms naar uw gsm gestuurd krijgt of die gegenereerd wordt met een speciale app. Zelfs als uw wachtwoord gehackt is, kan er niet ingelogd worden zonder de bijkomende code in te geven. Onder meer Gmail, Facebook, Twitter en Dropbox ondersteunen 2FA.

Bij een ‘twee-factor-authenticatie’ (2FA) moet u niet alleen uw gebruikersnaam en uw wachtwoord intikken, maar ook een steeds wisselende code die u per sms naar uw gsm gestuurd krijgt.

Het enige nadeel van die werkwijze is dat het soms een gedoe is. Heel af en toe komen de codes niet meteen bij u aan en moet u nog eens inloggen. Of een code komt aan op uw tablet terwijl u op uw gsm aan het werken bent of omgekeerd. Desondanks: 2FA is een van de efficiëntste manieren om ongenode gasten uit uw apps te weren.

Nog een manier om u te beschermen, is het inzetten van een virtual private network (VPN). Dat is vooral handig als u via wifi surft in een hotel, een luchthaven of een coffeeshop. Internetten via dat soort netwerken (waarvan u meestal geen idee hebt wie erachter zit) brengt een beveiligingsrisico mee: er zijn al hopen programmaatjes in omloop waarmee hackers wachtwoorden en data kunnen stelen via onbeveiligde wifinetwerken.

De VPN werkt dan als een beveiligde ‘tunnel’ tussen uw telefoon en het internet waarin alle data versleuteld wordt. Zo krijgen hackers het een stuk lastiger om aan uw gegevens te komen. Er bestaan gratis VPN-diensten, alleen hanteren die meestal een maximale hoeveelheid data die u mag verzenden en vaak vertragen ze ook de surfsnelheid. Met een betalende dienst hebt u daar veel minder last van. Er zijn tientallen VPN-services. Bekende namen zijn Hide My Ass, TunnelBear, NordVPN en PureVPN.

Kwaadaardige code

Net als bij een pc kunt u ook een antiviruspakket op uw telefoon installeren. Ongeveer alle fabrikanten die security-apps uitbrengen voor computers, doen dat nu ook voor smartphones, vooral voor Android. Bekende namen zijn F-Secure, Kaspersky, AVG en Avira. De virusscanner controleert automatisch uw apps, uw geheugenkaart en de apps die u toevoegt op kwaadaardige code. De scanner verwijdert die automatisch en breekt ook de installatie af als u een nieuwe app met schadelijke code op uw telefoon zet.

Er bestaan verschillende gratis scanners die meestal voldoende basisfunctionaliteit bieden. Wilt u wat extra toeters en bellen, dan moet u voor een betalend pakket kiezen. Een nadeel van zulke apps is dat ze continu op de achtergrond draaien, zodat ze batterijvermogen en processorkracht opsouperen.

Is het ondenkbare dan toch gebeurd en bent u uw telefoon kwijtgespeeld, of is hij gestolen? Dan nog is niet alles verloren. Zowel een Android-gsm als een iPhone kunt u terugvinden via uw pc. Surf naar uw iCloud-account (voor Apple) of naar Google Find My Device (voor Android). Als uw telefoon een internetverbinding heeft, duikt hij dan op een kaart op. Is er geen internetverbinding, dan laat hij de laatst bekende locatie zien. Via die site kunt u het apparaat blokkeren en eventueel een boodschap op het vergrendelscherm zetten, iets als ‘Deze iPhone is verloren, bel mij op het nummer...’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n