Iedereen is al eens geconfronteerd met telefonische direct marketing. Dat komt neer op het telefonisch verkopen van een product of dienst, het zoeken naar mogelijke klanten, steun vragen voor organisaties en interesse opwekken voor producten van een onderneming. Voor nogal wat mensen zijn die telefoontjes storend.
Abonnees hebben het recht om aan te geven dat ze geen commerciële oproepen willen. Op initiatief van de Belgian Direct Marketing Association (BDMA) bestond er een vrijwillige 'bel-me-niet-meer-lijst', maar die had zijn beperkingen. Slechts 11 van de 50 telefoonoperatoren gebruikten de niet-verplichte lijst. Het aantal registraties lag tijdens het eerste trimester op meer dan 530.000, waarvan 68 procent Franstalige inschrijvingen en 29 procent Nederlandstalige.
Centraal meldpunt
Voortaan bestaat er een verplichte en up-to-date website voor alle abonnees. 'Er is vanaf vandaag één centraal meldpunt waar alle operatoren zich bij moeten aansluiten en waar alle telefoonabonnees zich éénmalig kunnen melden', aldus minister van Conusmentenzaken Kris Peeters. 'Als abonnee hoeft u maar één enkele keer uw verzet aan te geven. Dat kan eenvoudig en kosteloos door uw telefoonnummer(s) mee te delen aan het centrale meldpunt. Daar blijft uw nummer geregistreerd, ook als u van operator verandert'.
De wet verplicht bedrijven en organisaties, die via telefoon commerciële aanbiedingen doen, deze lijst te gebruiken. Zij halen uw telefoonnummer en naam uit hun bestanden en zullen u niet meer bellen voor hun producten, diensten of speciale promoties. Wie van nummer wijzigt, moet zich wel opnieuw aanmelden.
De telefoonoperatoren dragen mee verantwoordelijkheid voor het beheer van de lijst. Als een telefoonnummer na enkele jaren naar een andere klant verhuist, dan moeten de operatoren die gegevens in de lijst aanpassen. Volgens minister van Telecom Alexander De Croo zorgt één centrale lijst er voor dat abonnees de zekerheid hebben dat met hun wens rekening wordt gehouden. De Croo wijst ook op de administratieve vereenvoudiging in het voordeel van de operatoren en marketingbedrijven. 'Zij kunnen nu veel beter rekening houden met de wensen van de consument'.