Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Aandeel elektriciteit in energiefactuur blijft beperkt tot de helft

Een verhoging van de stroomprijzen treft maar de helft van uw totale energiefactuur.
©Sijmen Hendriks/Hollandse Hoogte

Wat u betaalt voor elektriciteit, maakt maar een deel uit van uw totale elektriciteitsfactuur. In december 2013, toen u nog 21 procent btw betaalde, bedroeg het procentueel aandeel van elektriciteit in uw factuur 44 procent voor een gezin met een doorsnee verbruik (op jaarbasis 1.600 kWh dagverbruik en 1.900 kWh nachtverbruik). Het aandeel van de nettarieven (distributie en transmissie) bedroeg gemiddeld 36 procent. De btw maakte ruim 17 procent uit van uw energiefactuur. Samen met andere heffingen was de btw dus goed voor bijna een vijfde van de totale elektriciteitsrekening.

Maar die verhoudingen zijn ondertussen veranderd. Want sinds 1 april moet u slechts 6 procent btw betalen op de stroom, de nettarieven en de heffingen. Bovendien zijn de stroomprijzen ondertussen blijven evolueren.

De Vlaamse energieregulator VREG bracht de gewijzigde verhoudingen in kaart. Het aandeel van de btw in uw totale elektriciteitsfactuur is kleiner geworden en bedraagt nu nog 4 procent. Het aandeel van de elektriciteit steeg integendeel van 44 naar 49 procent.

Een stijging van de prijzen voor elektriciteit zoals die deze week door marktleider Electrabel en door EDF Luminus werd aangekondigd, heeft dus betrekking op zowat de helft van uw elektriciteitsfactuur, niet op de volledige. Ook andere energieleveranciers zoals Eni sluiten een stijging van de elektriciteitsprijzen niet uit.

Volgens Electrabel blijft de impact voor een klant met een gemiddeld verbruik en met een vast tarief beperkt tot 36 euro per jaar op een totaalbedrag tussen 750 en 800 euro.

Wel mag niet vergeten worden dat u naast de hogere prijs voor stroom, vroeg of laat, een fors hogere rekening gepresenteerd zult krijgen voor de nettarieven. Want de nettarieven zijn, minstens tot het einde van dit jaar, bevroren. Zij maakten op 1 april 44 procent van uw energiefactuur uit. Zodra de netbeheerders hun kosten wel weer mogen doorrekenen, dreigen de prijzen te exploderen. Want de kosten van de netbeheerders lopen ondertussen snel op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud