Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Alles wordt duurder. Wat krijg je nog gratis?

Met een inflatie die is doorgestegen tot 5,91 was het leven nog nooit zo duur sinds 1984. Gelukkig kan je nog heel wat dingen gratis op de kop tikken.
Advertentie

(netto) – De stijgende inflatie is vooral te wijten aan de stijging van de voedsel- en energieprijzen. In juli zaten de prijzen voor vers fruit, aardappelen en brandstoffen in de lift. Enkel gsm-gesprekken en bloemen en planten werden goedkoper.

Wie het hoofd wil bieden aan die stijgende prijzen kan altijd op zoek naar gratis producten en diensten. En die zijn er wel degelijk. We zetten er enkele op een rijtje.

(1) Tv-uitzending: Wil je eens een origineel uitstapje maken? Schrijf je dan in bij een televisiezender zoals Eén of vtm om deel uit te maken van het publiek bij een programma of spelletje. Het is een originele manier om gratis de avond of namiddag door te brengen. Of je kan je ook meteen inschrijven om deel te nemen aan spelletjes, daar kun je bovendien nog een aardige prijs aan overhouden.

(2) Festivals: Wie op zoek is naar een beetje muziek kan altijd een gratis zomerfestival bezoeken.

(3) Computerspel: Om een computerspelletje te spelen hoef je niet altijd een duur computerspel aan te schaffen. Het internet staat vol met websites die gratis spelletjes aanbieden.

(4)
Fitnessen op proef: Fitnesscentra bieden vaak eenmalig een gratis trainingssessie aan waarbij je niet verplicht bent je lid te maken. Informeer je daarvoor bij enkele fitnesscentra in je buurt.

(5) Partituren downloaden: Ben je een muziekliefhebber die graag zelf een instrument hanteert? Dan kan je gratis partituren downloaden op de Franstalige websites Free-scores, Partition Gratuite of Les Partitions.

(6) Online-recepten: Kooktalenten hoeven niet steevast dure kookboeken in huis te halen. Het internet staat bol van lekkere recepten. Die vind je op Receptjes.be of de zoekmachine van Webchef.be.

(7)
Make-up uitproberen: Vrouwen die zich een nieuwe look wille aanmeten, kunnen altijd terecht in grote cosmeticawinkels. Vaak zullen de verkoopsters aanbieden je te maquilleren zodat je hun make-up kan testen. Je bent dan natuurlijk niet verplicht ook echt iets te kopen.

(8) Knipbeurt bij studenten: Wie het aandurft, kan zijn haren laten knippen door studenten van een kapperschool in je buurt. Om hun toekomstig vak onder de knie te krijgen, moeten ze ook oefenen op levende modellen… Daarbij moet je niet al te bang zijn: de docenten hebben genoeg ervaring om eventuele fouten vlug te corrigeren.

(9)
Openluchtbioscoop: Bioscooptickets zijn niet goedkoop. Gelukkig wordt het strand van Zeebrugge elke donderdag tijdens juli en augustus omgetoverd tot een gratis openluchtbioscoop. Vanaf de namiddag staan er telkens drie films op het programma.

(10) Naar het museum: Sommige grote musea in Brussel zijn elke woensdagnamiddag gratis open voor het publiek: het Musuem voor Schone kunsten, het Chinees Paviljoen of het Afrikamuseum. Gentenaars kunnen elke zondagochtend tussen 10 en 13 uur dan weer gratis terecht in het S.M.A.K. In Antwerpen zet het Museum voor Schone Kunsten elke laatste woensdag van de maand zijn deuren gratis open.

(11) Muziek downloaden: op de Amerikaanse muzieksite Last.FM kan je elke week 200 gratis nummers downloaden. Ook de Franse site 100 pour 100 musique biedt een pak gratis muziek in mp3-formaat. Op andere sites, zoals Deezer, kan je onbeperkt gratis luisteren, maar geen nummers downloaden. Het aanbod is wel erg uitgebreid en up-to-date met onder meer de nieuwe hits en grote namen als Madonna of U2.

(12) Met je huisdier naar de dierenarts: De Stichting Prins Laurent baat 4 centra uit waar je gratis terecht kan met je hond, kat of ander huisdier voor een sterilisatie, castratie of vaccinatie. Voorwaarde is wel dat je alleenstaande bent met een inkomen van 822 euro of minder per maand of een gezin met een maximum inkomen van 1093 euro per maand.

(13) Je baby verzorgen: bij de site Babybelgie.com kan je je inschrijven voor de "Babyclub". Dat kost je niets, maar levert je wel een pak kortingbonnen en gratis verzorgingsproducten op.

(14) Slapen bij de locals: op vakantie hoef je niet meteen een duur hotel te boeken. Zowat overal ter wereld vind je wel enthousiaste locals die je een bed ter beschikking stellen (via het systeem van Couchsurfing). Een rondleiding en een pak tips voor restaurants en bezienswaardigheden krijg je er meestal ook nog bij.

(15) Surfen op het net: het Ierse Free Hotspot baat honderden europese Wi-Fi hotspots uit die je gratis kan gebruiken - vaak in ruil voor een paar reclameboodschappen op je scherm. In België kan je onder andere bij McDonalds terecht.

(16) Je pc beschermen: ook antivirussoftware hoeft niets te kosten. Je kan beroep doen op bekende producten als AVG of Avast die je volledig gratis beschermen tegen allerhande booswichten.

(17) Winkelen: steeds meer mensen gooien hun oude - maar bruikbare - spullen niet weg, maar geven ze weg via gespecialiseerde sites.

(18) Nieuwe producten testen: grote merken brengen hun nieuwe producten niet zomaar op de markt, maar laten ze eerst testen door een 'panel' van consumenten. Wie daaraan deelneemt, ontvangt regelmatig gratis producten - vaak voeding.

(19) Foto's afdrukken: surf je via Belgacom ADSL dan kan je gratis elke twee maanden 20 digitale foto's laten afdrukken en thuisbezorgen. Andere surfers kunnen op sites als Pixum of Foto.com regelmatig promoties vinden.

(20) Visitekaartjes, stickers en t-shirts laten maken: op de site van VistaPrint kan je een pak objecten - gaande van visitekaartjes tot t-shirts - met je eigen foto laten bedrukken. De producten zijn gratis, je betaalt wel de verzendingskosten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud