Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Altijd en overal bereikbaar in uw digitale woonplaats

Door de toenemende digitalisering bieden steeds meer dienstverleners gepersonaliseerde digitale brievenbussen aan. Het recentste initiatief is de lancering van TrustO.
©ANP

TrustO is een digitale brievenbus ontworpen door het Antwerpse Alpha Omega Direct (AOD). TrustO biedt elke Belgische burger of onderneming de mogelijkheid om een eigen digitale woonplaats (IDbox) te creëren. Dat gebeurt op basis van uw eID of via de app Itsme.

‘De IDbox laat toe om documenten, van eender welke aard of in eender welk formaat, digitaal op te slaan in uw persoonlijke kluis. Het systeem laat toe die documenten te ordenen in mappen volgens uw voorkeur. U kunt de documenten ook verzenden naar een of meerdere ontvangers. De ontvangers hoeven daarvoor niet zelf over een IDbox te beschikken, een e-mailadres volstaat. Dat is een van de verschillen met andere initiatieven die al bestaan’, zegt Michel Dewolfs, CEO van TrustO.

De brievenbus maakt het ook mogelijk documenten aangetekend te versturen. U hebt dan absolute bewijswaarde over de identiteit van de verzender en de ontvanger, maar ook over de inhoud en het tijdstip van de zending. Verder is de brievenbus gelinkt aan de e-box van de overheid, waarin u alle overheidsdocumenten kunt vinden. ‘Daardoor krijgt u met één login toegang tot uw persoonlijk archief en uw overheidsdocumenten’, zegt Godfried Van de Perre, een van de initiatiefnemers.

De brievenbus maakt het ook mogelijk aangetekende zendingen te sturen.
Michel Dewolfs
CEO TrustO

Ten slotte biedt de IDbox ook de mogelijkheid voor mensen met financiële problemen om met één klik hulp en ontzorging in te roepen van de schuldhulpverlening van MyTrusto. Daar is het idee voor TrustO ontstaan. MyTrustO is een platform dat enkele jaren geleden door gerechtsdeurwaarder Patrick Van Buggenhout werd ontworpen om mensen met schulden en hun schuldeisers samen te brengen en zo onnodige aanmanings- of andere kosten te vermijden.

Mede vanuit die historiek kan TrustO de volledige discretie van uw gegevens garanderen. ‘Alle bewerkingen in uw IDbox staan onder toezicht en vaststelling van enkele neutrale gerechtsdeurwaarders, of in het jargon ‘Trusted Third Party Officers’. Ook alle logins staan onder toezicht van die onafhankelijke personen’, zegt Van Buggenhout.

Om de veiligheid te garanderen worden de documenten zelf niet verzonden als u documenten wil delen, maar alleen een geëncrypteerde link naar het document. ‘Verder krijgt u alleen toegang met een sterke identificatie via eID en staat het archief in datacenters in ons land. Het hangt dus niet in de cloud’, klinkt het.

Volgens Dewolfs biedt de brievenbus een groot voordeel als u van plan bent te verhuizen. ‘Als u verandert van woonst, moet u telkens een adresverandering bij de gemeente aangeven en vervolgens iedereen daarvan verwittigen. Vanaf nu hoeft dat niet meer. Ook niet als u naar het buitenland verhuist.’

Aan de persoonlijke kluis hangt wel een prijskaartje. ‘De kosten komen neer op 2,42 euro per maand (inclusief btw), of 29,04 euro per jaar. Burgers die vanuit de kluis documenten aangetekend willen versturen, kunnen dat voor minder dan 2 euro per zending. De capaciteit van de brievenbus is beperkt tot 250 megabyte, maar wie meer ruimte wil, kan die bijkopen.

Eerder deze maand lanceerden de notarissen al de gratis dienst Izimi, waarmee elke Belg een kluis kan aanmaken om persoonlijke documenten op te slaan. Via Izimi kunnen de documenten ook worden gedeeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud