Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Artsen in actie tegen derdebetalersregeling

Enkele huisartsen stappen naar de Raad van State tegen de verplichte derdebetalersregeling. Ze willen minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zo 'een krachtig signaal geven' over de volgens hen nefaste gevolgen ervan.
Huisartsen ondernemen nu ook gerechtelijke stappen tegen de derdebetalersregeling. Daardoor moeten minderbedeelde patiënten alleen nog het remgeld betalen. De arts wordt rechtstreeks via de ziekenfondsen vergoed. ©ISOPIX

De derdebetalersregeling zette - althans bij een groep huisartsen - van meet af aan kwaad bloed. De regeling houdt in dat circa 1,9 miljoen minderbedeelde patiënten alleen nog het persoonlijk aandeel of het remgeld betalen aan de huisarts en dat het honorarium van de arts rechtsreeks wordt betaald via de ziekenfondsen. De patiënt moet dus niet meer het volledige honorarium bij een consultatie voorschieten.

De huisartsen Piet De Baets en Rufij Baecke stappen nu naar de Raad van State. Naar eigen zeggen worden ze gesteund door andere artsen en huisartsenkringen. Ook het bestuur van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen steunt de actie, luidt het.

Volgens de huisartsen hebben het verplichte digitale systeem en de bijhorende administratieve rompslomp een voelbare weerslag op het functioneren als arts en de service naar de patiënten. 'Heel wat artsen zullen het beroep vroegtijdig verlaten', waarschuwen ze. Eerder wierpen de artsen ook op dat ze een overconsumptie vreesden.

'We willen daarom ook de vernietiging van zowel de wet bij het Grondwettelijk Hof en het koninklijk besluit zelf bij de Raad van State', aldus nog de huisartsen, die twee afzonderlijke procedures plannen.

De derdebetalersregeling ging in op 1 oktober. De maatregel betreft mensen met een bepaalde uitkering, weduwen of mensen met een handicap.

Veel huisartsen kanten zich echter tegen die derdebetalersregeling, omdat ze als beoefenaars van een vrij beroep niet kunnen leven met een dictaat vanuit de Wetstraat. Minister De Block toont geen begrip voor die houding. 'Ik heb veel respect voor de therapeutische vrijheid, maar het is niet aan hen om te oordelen wie in financiële moeilijkheden zit', reageerde zij vorige maand nog.

Eerder riepen de huisartsen ook al op tot burgelijke ongehoorzaamheid als de derdebetalersregeling ingang zou vinden. Ook die dreigementen lieten de minister van Voksgezondheid Siberisch koud.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud