Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Artsen schrijven steeds vaker goedkoopste geneesmiddelen voor

Van de 12.733 actieve huisartsen schrijven drie op de vier in meer dan 50 procent van de gevallen de goedkoopste geneesmiddelen voor. Bijna een vijfde van de huisartsen zit al boven 60 procent.
Advertentie
Steeds vaker schrijft de arts voor dat het goedkoopste geneesmiddel wordt aangeboden. ©anp

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) deelde de cijfers mee. 'De campagne 'goedkoopst voorschrijven' ten voordele van de patiënt is een succes', zegt ze.

De huisartsen in ons land kregen deze week een brief van het RIZIV waarin een analyse van hun voorschrijfgedrag staat. 'In die brief vragen we ook aan alle artsen dat ze dit jaar naar 60 procent goedkoopst voorschrijven gaan', zegt De Block.

De minister wil de gezondheidszorg naar eigen zeggen zo toegankelijk mogelijk houden. 'Het gaat om maatregelen die gezondheidszorg goedkoper maken, die nieuwe, dure behandelingen terugbetalen en die overconsumptie afremmen.'

De Block laat weten dat ze de voorbije twee jaar maatregelen nam die de geneesmiddelen en de gezondheidszorg tussen 2015 en 2018 minstens 71,4 miljoen euro goedkoper maken. Anderzijds betalen de patiënten 29,1 miljoen euro meer voor neussprays en antibiotica en 32,9 miljoen voor zorg. 'De balans valt dus met 9,4 miljoen euro in het voordeel van de patiënt uit', besluit De Block.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud