Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Bak uw eigen brood en spaar geld uit

Vanaf eind september zal uw favoriete brood 10 tot 15 cent meer kosten. Hoeveel geld bespaart u als u zelf brood zou bakken?
Advertentie

(netto/belga) – De schade die de landbouw oploopt door het noodweer dit jaar, bedraagt 60 miljoen euro. "Het stormweer van de afgelopen week kost de boeren 8,25 miljoen euro", berekende landbouwexpert Luc Busschaert. "Tel daar de 50 miljoen euro schade bij die het kurkdroge voorjaar heeft veroorzaakt en je kan spreken van een recordrampjaar”, zegt hij in Het Belang van Limburg en De Gazet van Antwerpen.

Ook voor de consument blijven de gevolgen niet uit. Doordat de tarweoogst deels vernield is, zal de prijs van een brood voor de tweede zomer op rij de hoogte ingaan. Volgens industriële bakkers komt er 10 tot 15 cent bij vanaf eind september.

1,85 tot 2,1 euro voor een brood

Deze nieuwe verhoging zal opnieuw tot tandengeknars leiden bij consumenten. Sinds de liberalisering van de broodmarkt in 2004 hebben de consumentenverenigingen meermaals geprotesteerd tegen de veel te snelle stijging van de broodprijs. In 1990 kostte een brood nog 1,18 euro per kilogram. Vandaag betaalt u bij de bakker gemiddeld 2,1 euro voor een (wit of bruin) brood van 800 gram. Die grote prijsstijging is vooral het gevolg van de explosie van de grondstoffenprijzen (energie en graan).

Brood als symbool

In grootwarenhuizen is brood iets goedkoper (1,85 euro) omdat het een lokproduct is. De supermarkten hopen zo klanten over de vloer te krijgen voor andere producten waarop ze meer verdienen. Heel wat consumenten zien brood immers als een referentieproduct dat symbool staat voor de lage prijzen van alle andere waren. “Maar die manier van kijken is uiteraard niet correct”, zegt het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO). Brood is ook een symbolisch product: “Raak aan de broodprijs en je beïnvloedt automatisch het beeld dat de Belg heeft van zijn welvaart.”

Dan maar zelf bakken?

Heel wat consumenten zijn het beu om zoveel te betalen voor een essentieel product en schaffen zich daarom een broodmachine aan. Volgens Test-Aankoop loont zo’n toestel zeker de moeite. Maar wel op voorwaarde dat u het regelmatig gebruikt zodat u de kostprijs (tussen 50 en 220 euro) kunt terugverdienen.

Volgens de berekeningen van Test-Aankoop in 2008 kost een zelfgemaakt brood gemiddeld tussen 0,59 en 1,16 euro (afschrijving en elektriciteit inbegrepen). Dat is gemiddeld de helft goedkoper dan in de winkel. Een broodmachine die u 3 keer per week gebruikt, verbruikt amper 55 kilowatt per jaar (11 euro per jaar). Dat is ongeveer de prijs die een gezin betaalt om voor anderhalve week brood te kopen. Tip van de week: investeer dus in een broodmachine.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud