Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Bancontact verruimt betalen zonder pincode

De elektronische portemonnee Proton dooft volgend jaar uit. Daarmee kon u betalen zonder pincode. Wat zijn de alternatieven, nu Bancontact met Proton stopt?
©RV DOC

De weinig overgebleven voorstanders van Proton zullen het beamen. Het grote pluspunt van de elektronische portemonnee is dat je ermee kunt betalen zonder een cijfercode in te tikken.

De betaalregelaar Bancontact/Mister Cash, die had aangekondigd dat Proton begin 2015 verdwijnt, wil dat gebruiksgemak nu overbrengen naar gewone, kleine Bancontact-betalingen.

Advertentie

Het bedrijf kondigde eerder al aan dat het betalingen tot 25 euro zonder pincode mogelijk gaat maken. Dat vergt goedkopere betaalterminals, want een cijferklavier is overbodig. De eerste terminals voor pinloos betalen zijn al geplaatst in twee specifieke marktsegmenten, de parkeer- en de drankautomaten. Dit najaar moet een ruimere uitrol volgen.

‘Er zijn concrete proefprojecten bezig door meerdere integratoren - dat zijn de partijen die de betaalterminals integreren in de ‘vending machines’. We verwachten dat de eerste toepassingen de komende weken zichtbaar worden in de markt’, zegt het bedrijf.

Het gebruiksgemak is dan identiek aan Proton. Het grote verschil is dat een betaling via Bancontact/MC rechtstreeks van de zichtrekening af gaat, terwijl voor een Proton-betaling vooraf de kaart moest worden opgeladen.

Nu al doen veel consumenten kleine betalingen met hun Bancontact/Mister Caart, zelfs al moeten ze er een code voor intikken. Dit jaar zullen naar schatting 170 miljoen Bancontact-betalingen onder 10 euro uitgevoerd worden, of tien keer meer dan het aantal Proton-transacties.

Die cijfers bewijzen volgens de betaalregelaar trouwens dat Proton zijn beste tijd gehad heeft.

Advertentie

Ook de handelaars maken minder bezwaar, zegt Bancontact/Mister Cash, sinds ze voor die kleine bedragen bijna drie jaar geleden lagere tarieven kregen: een kleine betaling, bijvoorbeeld van een brood, kost hen nog 3,5 eurocent.

Er duikt evenwel een grote concurrent voor het pinloos betalen met een bankkaart: de smartphone. Nu de helft van de Belgen een smartphone heeft, worden steeds meer mogelijkheden aangekondigd om kleine bedragen vanuit een app te betalen.

De belangrijkste was de recente aankondiging van Apple Pay. De gebruiker zal kunnen betalen met de iPhone, zonder dat daar nog pincodes aan te pas komen: gewoon de iPhone op een betaalterminal richten en de betaling bevestigen met een vingerafdruk. Dichter bij huis kondigde Colruyt aan volgend jaar betalen via een smartphone-app te gaan uittesten in zijn winkels.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud