Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belg besteedt 10,34 euro aan fairtrade

Gemiddeld 10,34 euro besteedde de Belg vorig jaar aan de aankoop van fairtradeproducten, meer dan in 2013 maar een pak minder dan wat consumenten in het VK of Zwitserland aan zulke producten besteden. Om de bekendheid van fair trade te vergroten, gaat op 7 oktober de Week van de Fair Trade van start.
Advertentie
©BELGAIMAGE

Naar aanleiding van die Week van de Fair Trade zet het Trade for Development Centre van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap enkele cijfers op een rij. De gemiddelde Belg gaf in 2014 10,34 euro aan fairtradeproducten uit, een paar euro's meer dan het gemiddelde van 8,6 euro per Belg uit 2013, en goed voor een totale omzet van 115 miljoen euro.

Daarmee blijven we nog een eind achterop bij enkele andere landen. Vooral het Verenigd Koninkrijk (32,2 euro) en Zwitserland (52,8 euro) lopen voorop, en ook Nederlanders geven iets meer (12,7 euro) uit aan fairtrade. De Fransen halen 7,5 euro per persoon, en in de Zuid-Europese landen is fairtrade nog minder populair, met 1,5 euro voor Italië en gemiddeld 0,4 euro per Spanjaard of Portugees.

Uit een recente enquête bleek dat 85 procent van de Belgen wel een idee heeft wat fair trade inhoudt, al zakt dit percentage tot 79 procent bij jongeren.

Eerder dit jaar was al bekendgemaakt dat vooral de klassiekers onder de fairtradeproducten het goed blijven doen. Terwijl de totale verkoop goed 10 procent was toegenomen in 2014 tegenover 2013, groeide de verkoop van bananen (+18,4%) en chocolade (+16,8%) sterker. Ook de verkoop van koffie blijft nog stijgen (+8,5%).

De Week van de Fair Trade (7-17 oktober) is een initiatief van het TDC in samenwerking met o.a. Oxfam-Wereldwinkels, Fairtrade Belgium, Fairtradegemeenten en de Belgian Fair Trade Federation. Behalve in winkels zijn er activiteiten in scholen of gemeenten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud