Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Belg haalt minder geld uit de muur

Cash blijft wel nog altijd een veelgebruikt betaalmiddel in België. Mobiel bankieren groeit spectaculair.
In vergelijking met tien jaar geleden zijn er vandaag meer automaten. ©BELGA

Ondanks de mogelijkheden van digitaal en elektronische betalen wil de Belg nog altijd contant geld in zijn portefeuille hebben. Ook al neemt sinds enkele jaren zowel het aantal geldafhalingen als het afgehaalde bedrag af, de Belg haalde vorig jaar bij zijn bank nog altijd 23 keer geld af voor een gemiddeld bedrag van 145,70 euro. Dat blijft uit een studie van bankenfederatie Febelfin.

De Belg haalde vorig jaar bij zijn bank 23 keer geld af voor een gemiddeld bedrag van 145,70 euro.

Ook het aantal automaten waar geld kan worden afgehaald, volgt sinds 2016 een dalende trend. Dat neemt niet weg dat de Belg nog steeds bij 7.827 geldautomaten terechtkan. Er zijn vandaag zelfs meer automaten dan tien jaar geleden.

Het Belgische aantal geldautomaten leunt dicht aan bij het Europese gemiddelde. In de zuidelijke landen van Europa ligt het aantal geldautomaten een stuk hoger, maar in de noordelijke landen moet je al meer moeite doen om een geldautomaat te vinden.

Mobiele apps

Bankverrichtingen zoals rekeninguittreksels nakijken en overschrijvingen uitvoeren, gebeuren steeds meer digitaal. Vooral het mobiele bankieren is spectaculair gegroeid: vorig jaar nam het aantal abonnementen met 1,1 miljoen toe tot al 7 miljoen.

22
Mobiel bankieren
De gemiddelde gebruiker raadpleegt ongeveer 22 keer per maand zijn rekening via de mobiele app.

Uit een bevraging van iVOX bij 1.000 mensen blijkt dat vier op de vijf één of meerdere mobiele bankapps gebruiken.

De gemiddelde gebruiker raadpleegt ongeveer 22 keer per maand zijn rekening via de mobiele app. Met de pc bankiert hij maandelijks gemiddeld drie keer.

Ook overschrijvingen gebeuren steeds meer mobiel. Vandaag 40 procent terwijl dat vijf jaar geleden nagenoeg onbestaande was.

Bewustwording

Door de digitalisering gaat de Belg bewuster bankieren. In het onderzoek geeft 65 procent van de gebruikers aan dankzij de komst van bankapps een veel beter zicht te hebben op zijn financiële situatie dan vroeger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud