Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belg leent recordbedrag voor eigen woning

Vorig jaar daalde het aantal verstrekte hypothecaire kredieten. Maar gemiddeld leende de Belg wel drie procent meer dan het jaar voordien. Samen goed voor een record van 31 miljard euro.
Voor de bouw van een nieuwe woning leende de Belg vorig jaar gemiddeld 164.000 euro. ©Merlin Daleman/Hollandse Hoogte

Vorig jaar verleenden de banken 243.000 hypothecaire kredieten voor een totaal bedrag van meer dan 31 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet ( BVK). Nooit eerder werd voor een dergelijk bedrag aan hypothecair krediet verstrekt. 

In 2016 werd er voor een totaal bedrag van 30 miljard euro aan woonkredieten verstrekt. In 2007 was dat 'amper' 20 miljard euro. 

Hoewel er minder woonkredieten werden toegekend dan in 2016, steeg het gemiddelde bedrag van de toegekende leningen. Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning steeg over gans 2017 tot bijna 155.000 euro. Het gemiddelde bedrag voor een bouwkrediet steeg tot circa 164.000 euro. In de tweede helft van 2017 bedroeg dit zelfs meer dan 166.000 euro. Dit is een stijging van meer dan 10.000 euro op één jaar tijd.

Het aantal kredieten voor de aankoop van een woning lag even hoog als in 2016. Het aantal bouwkredieten steeg nog met 2 procent, na een sterke stijging met 32 procent in 2016. Vooral het aantal kredieten voor de verbouwing van een woning kreeg een tik en daalde tegenover 2016 met circa 20 procent. 

Weinig verrassend: Nog steeds kiezen meer dan negen op de tien kredietnemers voor een vaste rentevoet of voor een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid van minstens tien jaar. De meeste Belgen blijven - rekening houdend met de uiterst lage rentevoeten - kiezen voor zekerheid.

Kentering

De banken wijzen erop dat er mogelijk een kentering merkbaar is en dan vooral vanaf het vierde trimester van 2017. In het vierde trimester werden er voor alle types van woonkredieten minder leningen verstrekt. Het aantal kredieten voor de aankoop van een woning daalde met 3,3 procent. Voor de bouw met 7 procent en voor de renovatie van een woning met ruim 28 procent. 

Toch bleef het gemiddelde bedrag van de toegekende leningen ook dan stabiel. Voor de aankoop van een woning bedroeg het gemiddelde krediet 156.000 euro. Het gemiddelde bouwkrediet stabiliseerde op ruim 165.000 euro. En het gemiddelde bedrag van een krediet voor de aankoop van een woning én een renovatie bedroeg in het vierde trimester bijna 184.000 euro. 

De 58 leden van de BVK nemen samen ongeveer 90 procent van het totaal aantal nieuwe verstrekte kredieten voor hun rekening. Eind vorig jaar bedroeg het totale uitstaande bedrag aan hypothecair krediet bij de BVK-leden 204 miljard euro. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.