Hoe was het om in 1820 te leven? En hoe is ons leven sindsdien verbeterd? Die vragen spookten door de hoofden van enkele onderzoekers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Meer dan alleen voor de pure welvaart van een land interesseerden ze zich voor het welzijn van de burgers.
Om dat welzijn te meten hadden de onderzoekers natuurlijk enkele maatstaven nodig. Daarom gingen ze voor 25 landen en acht wereldregio’s op zoek naar de evoluties in het bbp per capita, reële lonen, onderwijs, levensverwachting, grootte van de burgers, persoonlijke veiligheid, politieke instellingen, de kwaliteit van het milieu, de inkomens- en genderongelijkheid.
Bij hun onderzoek stelden de experts vast dat de kloof tussen verschillende landen in de wereld, rekening houdend met die indicatoren, kleiner geworden is dan op basis van inkomens alleen. ‘Sinds het begin van de 20ste eeuw is het welzijn overal in de wereld - met uitzondering van Sub-Saharaans Afrika - toegenomen’, luidt het.
De OESO wijdt ook een hoofdstuk aan België. Daaruit blijkt dat ons land op de meeste criteria beter scoort dan het OESO-gemiddelde. ‘Enkel als het over de kwaliteit van het milieu en de persoonlijke veiligheid gaat, duikt België onder dat gemiddelde.’
Dat betekent evenwel niet dat de Belgen vandaag beter in hun vel zitten dan voor de wereldwijde financiële en economische crisis van 2008. Vandaag zegt 70 procent van de Belgen zeer tevreden te zijn over hun leven. In 2007 was dat nog 78 procent.
Het vertrouwen van de Belg in de politieke instellingen en de werking van de democratie heeft de afgelopen jaren ook een knauw gekregen. ‘Vandaag zegt 44 procent van de Belgen hun regering te vertrouwen. In 2007 was dat nog 60 procent’, staat in het OESO-rapport. Wellicht heeft de ellenlange regeringsvorming na de parlementsverkiezingen van 2010 het vertrouwen van de Belg in zijn politici ondermijnd.
Bekijk of bestel het volledige OESO-verslag hier. De cijfers van alle landen afzonderlijk worden hier interactief weergegeven (deze pagina laadt traag).