Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Belg sinds 2001 al 40 procent rijker

De gemiddelde Belg heeft sinds 2001 zijn vermogen met 40 procent bovenop de inflatie zien toenemen, berekende De Tijd op basis van officiële cijfers. Dat is vooral te danken aan de sterke stijging van de huizenprijzen.

Volgens de Nationale Bank steeg de waarde van het spaargeld en de beleggingen van de gezinnen in 2014 met 44 miljard euro naar een recordhoogte van 1.193 miljard. Dat is te danken aan het sparen van de Belgen en aan de stijging van de beurzen.

Het onroerend vermogen groeide met 55 miljard naar 1.189 miljard omdat de gezinnen investeerden in vastgoed en omdat huizen meer waard werden. Als we ook rekening houden met de schulden bezitten de Belgen 2.134 miljard euro. Dat is 190.500 euro per inwoner en 443.600 euro per gezin.

44
De 10 procent rijkste gezinnen bezitten 44 procent van het vermogen

Een zinvolle vergelijking van de vermogens van vandaag met die van vroeger vereist een correctie voor de stijging van de bevolking en voor de inflatie. Die rekenoefening toont aan dat de gemiddelde Belg 40 procent rijker is dan in 2001. De flinke stijging van het vermogen in de jongste jaren heeft de sterke daling tijdens de financiële crisis van 2008 ruimschoots ongedaan gemaakt.

De toename van de rijkdom met 40 procent is vooral te danken aan de hogere huizenprijzen. Het onroerend vermogen groeide met liefst 87 procent, terwijl het financieel vermogen met 15 procent toenam. De schulden stegen met een forse 70 procent, omdat veel gezinnen meer leenden voor de aankoop van een woning.

De vermogensverdeling is ongelijker dan de inkomensverdeling. De 10 procent rijkste gezinnen bezitten 44 procent van het vermogen. Het gemiddelde wordt opgekrikt door miljardairs als Albert Frère en Marc Coucke. Twee derde van de Belgen heeft een vermogen dat lager is dan het gemiddelde. Het mediaangezin - het middelste als we alle huishoudens rangschikken van zeer rijk naar zeer arm - bezit ongeveer 270.000 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud