Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belg steeds vrijgeviger voor goede doelen

Twee op de drie Belgen deden vorig jaar minstens één gift aan een goed doel, en ze gaven gemiddeld 165 euro.
Advertentie
Na gezondheid is ontwikkelingssamenwerking een populaire bestemming voor de giften van de Belgen. ©VJE

Acht op de tien Belgen vinden dat giften bijdragen tot een betere wereld, en voor 54 procent is filantropie zelfs een morele plicht. De cijfers komen uit de driejaarlijkse Barometer en Index van de Filantropie die de Koning Boudewijnstichting (KBS) samen met de denktank Itinera opstelt.

In 2013 deed maar iets meer dan de helft van de Belgen een gift aan een goed doel, tegen ongeveer tweederde vorig jaar. Bij de recente enquête zei 14 procent in 2017 meer te zullen geven, in 2013 voorspelde 11 procent zijn giften in het volgende jaar te vergroten. 

Ongeveer één op de tien van de Belgen die een testament opmaken, overweegt daarin een goed doel op te nemen.

Die enquête voor de barometer wordt gecombineerd met een Index van de Filantropie op basis van verschillende data vanuit de sector en van overheidsinstellingen - waaronder de informatie over fiscale attesten. Uit de gegevens kan worden geconcludeerd dat de Belg sinds de eerste keer, in 2007, nooit vrijgeviger was. De barometer stond in 2016 zo goed als 40 procent hoger dan bij de start.

Die index is samengesteld uit verschillende cijfers. Bijvoorbeeld: in 2015 werden 20 procent meer fiscale attesten voor giften uitgeschreven als in 2007, voor een gemiddeld bedrag dat 26 procent hoger lag dan een klein decennium eerder. En de non-profitinstellingen die een link hebben met filantropie en een jaarrekening neerleggen bij de Nationale Bank zagen hun inkomsten uit schenkingen tussen 2007 en 2015 ruim twee keer hoger gaan, en de inkomsten uit legaten zelfs 2,5 keer hoger. Het aantal legaten dat de KBS zelf mocht ontvangen, ging van 27 in 2010 over 51 in 2013 naar 81 vorig jaar.

Gezondheid

De Belgen schenken vooral aan goede doelen die werken rond gezondheid en medisch onderzoek, gevolgd door humanitaire acties en ontwikkelingshulp.


'Mensen zien leemtes ontstaan en willen zelf een bijdrage leveren, op voorwaarde dat hun geld efficiënt wordt besteed', zegt Ivan Van de Cloot van Itinera, die oordeelt dat het professionalisme en de efficiëntie van de sector sterk zijn toegenomen. 'Opvallend is dat milieubescherming de culturele thema's heeft voorbijgestoken.'

Miljarden

Het is moeilijk in te schatten wat het economische gewicht is van de volledige filantropische sector. Slechts de grootste stichtingen zijn verplicht hun jaarrekening in te dienen bij de Nationale Bank, andere kunnen dat wel vrijwillig doen. Dat geeft wel een indicatie van het economische belang: de 82 stichtingen die hun jaarrekening indienden, hadden samen activa ter waarde van 2,9 miljard euro (cijfer 2015). In totaal zijn er 2.275 filantropische stichtingen van openbaar nut, private stichtingen met een doelstelling van algemeen belang en Fondsen van de KBS.

Nog een indicatie: slechts zowat 10 procent van de stichtingen heeft betaald personeel, en dat is al goed voor samen 7.508 voltijdse equivalenten.

Van 27 april tot 12 mei organiseert de Koning Boudewijnstichting de Lente van de Filantropie, met themadagen in Namen, Antwerpen en Brussel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud