Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

België telt ruim 102.000 dollarmiljonairs

Vorig jaar steeg het aantal dollarmiljonairs in België met 8 procent naar 102.100 personen. 1 procent van de bevolking heeft, naast zijn eigen woning, een vermogen van 1 miljoen dollar of omgerekend 893.000 euro.
Advertentie
Het aantal vermogende Belgen dikte vorig jaar nog aan tot ruim 102.000. Om dat vermogen te berekenen, wordt de waarde van een tweede verblijf in het buitenland in rekening gebracht. ©rv doc

De cijfers komen van het consultancykantoor Capgemini, dat samen met de Canadese vermogensbeheerder RBC Wealth Management elk jaar onderzoekt hoeveel dollarmiljonairs de wereld telt, en hoeveel er dat zijn in België.

Een dollarmiljonair is een persoon die, buiten zijn eerste woning, een vermogen heeft van minstens 1 miljoen dollar. Eind 2014 stemde dat overeen met een bedrag van 826.000 euro.Tegen de koers van vandaag gaat het om 893.000 euro.

Het aantal dollarmiljonairs in België steeg tegenover 2013 met 8 procent naar 102.100 personen. Hun totale vermogen dikte met 9,4 procent aan: van 235 miljard dollar in 2013 naar 257,4 miljard dollar in 2014.

De belangrijkste redenen voor die stijging zijn volgens Robert van der Eijk, de CEO van Capgemini in België en Luxemburg, de stijdende aandelenkoersen en het feit dat in 2014 nog redelijk wat kapitalen naar België werden 'gerepatrieerd'.'De internationale gegevensuitwisseling leidt ertoe dat steeds meer Belgen hun vermogen in het buitenland in België centraliseren', legt Van der Eijk uit.

Nog volgens hem zit in ons land het aantal jonge dollarmiljonairs in de lift. 'De groep jonger dan 40 met een vermogen van meer dan 1 miljoen dollar wordt steeds groter, mogelijk omdat ze een deel van het familiekapitaal al op jongere leeftijd in handen krijgt.'

Capgemini onderzocht niet wat het profiel is van de Belgische dollarmiljonairs. Het is ook een beetje gissen welke beroepscategorieën achter de jongere dollarmiljonairs schuilgaan. 'Tot die groep behoren ongetwijfeld ook sporbeoefenaars. Denk aan voetballers als Youri Tielemans die hun contracten verlengen bij clubs als RSC Anderlecht terwijl ze amper 18 jaar zijn', illustreert Alain Swolfs, consultant bij Capgemini.

Azië

De economische groei en de puik presterende beurzen leidden wereldwijd tot een stijging van het aantal dollarmiljonairs en hun vermogen. In 2014 waren er wereldwijd 14,6 miljoen dollarmiljonairs die samen een vermogen bezaten van 56.400 miljard dollar.

In 2013 ging het om 13,7 miljoen individuen met een gezamenlijk vermogen van 52.600 miljard dollar.

De sterkste groei viel alweer te noteren in Azië, waar het aantal personen met een vermogen van meer dan 1 miljoen dollar toenam met 11,4 procent. Ter vergelijking: in Europa bedroeg die stijging slechts 4 procent. In Latijns-Amerika daalde het aantal dollarmiljonairs. Maar daar is de kloof tussen arm en rijk veel groter dan in België. 'Landen als Mexico kennen enkele supperrijken met een vermogen van meer dan 30 miljoen dollar en een minder grote groep minder vermogenden', zegt van der Eijk.

Capgemini spreekt zich niet uit over de vraag of de kloof tussen arm en rijk alsmaar groter wordt.


Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud