Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

België zesde duurste land in EU

In België zijn de consumptieprijzen gemiddeld 11 procent hoger dan het gemiddelde in de Europese Unie. Daarmee is ons land de zesde duurste lidstaat in de EU. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de EU.
Advertentie

(netto) - De consumptieprijzen in 2008 verschillen sterk tussen de lidstaten in de Europese Unie. Gemiddeld liggen de prijzen het laagst in Centraal- en Oost-Europa.

De consumptieprijzen in België liggen op 111 procent van het Europese gemiddelde, net zoals Frankrijk. Daarmee is België het op vijf na duurste land van de Europese Unie.

  • Voeding, niet-alcoholische dranken en kledij kosten in België 13 procent meer dan het Europese gemiddelde.
  • Ook de prijzen in de horeca liggen 11 procent hoger dan in de rest van de EU.
  • Consumentenelektronica is 6 procent duurder dan in de rest van de EU. 
  • De prijzen in België van auto’s, tabak en alcoholische dranken zijn gelijk aan of benaderen zeer sterk het Europese gemiddelde.

Van Denemarken tot Bulgarije

Noord-Europa is de regio met het hoogste prijsniveau. In Denemarken is het leven dan ook het duurst (141 procent van het Europese gemiddelde). De prijzen voor auto’s liggen daar 74 procent hoger dan het gemiddelde. Ierland is het tweede duurste land (+27 procent) omdat tabak en alcohol er erg duur zijn. Finland vervolledigt de top drie. (125 procent).

Bulgarije is de absolute hekkensluiter in Europa met consumptieprijzen die 51 procent van het gemiddelde bedragen. De prijzen in hotels en restaurants zijn er extreem laag. Ook de andere landen van Oost-Europa zijn goedkoop.

Een vergelijking met onze buren leert ons dat het leven goedkoper is in Nederland en Duitsland. In Nederland kosten voeding en niet-alcoholische dranken 22 procent minder dan in België. In Duitsland is een maaltijd op restaurant en een nacht op hotel gemiddeld 10 procent goedkoper dan bij ons.

Grote prijsverschillen

Voor tabak en alcoholische dranken is de prijs in Roemenië het laagst (61 procent van het gemiddelde) en in Ierland het hoogst. (184 procent) Dat grote prijsverschil komt omdat de fiscaliteit in die landen erg varieert.

De prijzen van voeding en niet-alcoholische dranken variëren van 67 procent van het gemiddelde in de EU in Bulgarije tot 147 procent in Denemarken. Tussen de lidstaten onderling zijn de prijsverschillen voor die producten kleiner dan het prijsverschil in alle goederen en diensten.

Op kledij en elektronica zit relatief gezien het kleinste prijsverschil. Het VK is op vlak van kleding en consumentenelektronica het goedkoopste land in de Europese Unie. Finland is het duurste land (123 procent) voor kleding en Malta kent de hoogste prijzen voor consumentenelektronica (126 procent).

Voor hotels, restaurants en cafés waren de prijsverschillen frappanter. De verschillen gingen van 40 procent van het gemiddelde in Bulgarije tot 151 procent van het gemiddelde in Denemarken.

Prijzen The Body Shop variëren sterkst in Europa

De prijs van een product dat binnen dezelfde winkelketen over heel Europa wordt verkocht, varieert het sterkst bij cosmeticaketen The Body Shop. Dat blijkt uit een verkennende prijsvergelijking van producten bij kledingketens Zara, H&M en C&A en bij The Body Shop. De studie werd in mei 2009 uitgevoerd door het netwerk van de Europese Centra voor de Consument (ECC).

Bij de studie, die in mei plaats vond, werden per keten de prijzen van drie producten voor vrouwen en van twee producten voor mannen vergeleken. Binnen de eurozone zijn de prijzen voor kledingstukken erg gelijklopend, besluit het ECC, hoewel Portugal over het algemeen goedkoper is en Finland over het algemeen duurder. Dat prijsverschil is het treffendst bij Zara, waar dezelfde bluejeans in Finland 59,90 euro kost en in Portugal 39,90.

Bij The Body Shop variëren de prijzen het sterkst. De prijs voor een eau de toilette voor mannen varieert in de eurozone van 17 euro in Cyprus tot 25,50 euro in Finland. Buiten de eurozone kost dat product 15,29 euro in het Verenigd Koninkrijk en 29,74 euro in Zweden. In België kost het 24 euro, net zoals in Luxemburg en Nederland, maar Duitsland is met een prijs van 22 euro het goedkoopste buurland, Frankrijk is met 25 euro iets duurder.

De prijzen van H&M zijn in de eurozone opmerkelijk stabiel. Die van C&A ook, maar die keten is in verschillende landen niet aanwezig. Door de wisselkoersen zijn er grote verschillen merkbaar buiten de eurozone. Vooral het Verenigd Koninkrijk, Zweden (voor H&M) en Hongarije (voor Zara) zijn interessant, zegt het ECC.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud