Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belgisch gezin betaalt gemiddeld 6.200 euro meer belasting

Een Belgisch gezin betaalde in 2012 gemiddeld 6.200 euro meer belastingen dan een gezin in de buurlanden, zo berekende de denktank Itinera. Daarmee bekleedt België de tweede plaats in de lijst dan Europese landen, na Denemarken.
Advertentie
©Photo News

Itinera maakte de berekening op basis van cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. 

Een gezin bestaat in deze studie uit 2,4 mensen. Een Deens gezin gaat ons voor in de rangschikking, maar Nederlandse, Franse en vooral Duitse gezinnen betalen veel minder belastingen, zo stelt Itinera maandag in een persbericht.

Dat de Belgische regering een btw-verlaging op elektriciteit doorvoert om een lagere koopkracht te compenseren, volstaat volgens Itinera niet. Wat de regering wel moet doen, is 'de fiscale kost van het Belgisch systeem reduceren tot het niveau van de systeemkost in de buurlanden'.

De denktank oordeelt dat het Belgisch belastinggeld bovendien minder efficiënt wordt aangewend dan in de omliggende landen. De Belgische regering besteedt met 36,6 procent een kleiner deel van de fiscale opbrengst aan sociale bescherming en gezondheidszorg dan het eurozonegemiddelde van 40,7 procent.

Wel gaat er een groter deel naar overheidsdiensten en economische doeleinden. Maar volgens Itinera resulteert dat niet in betere economische resultaten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud