Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Bent u klaar voor het nieuwe radiotijdperk?

Telenet geeft u binnenkort geen toegang meer tot radiozenders via de analoge kabel. Ook wie via een gewone FM-radio luistert, moet op termijn alternatieven zoeken. Gelukkig zijn er wel wat.
De radio verhuist meer en meer naar het internet. Zowat alle zenders hebben tegenwoordig een app voor livestreaming. ©BELGA

Het uitschakelen van het analoge radiosignaal op de kabel gebeurt niet eensklaps, maar in fases, gemeente per gemeente. Dat Telenet ermee ophoudt, kwam ook niet helemaal als een verrassing. Het bedrijf heeft al aangekondigd dat ook het analoge tv-signaal op zijn laatste benen loopt. Dat gaat vanaf september geleidelijk op zwart.

De reden is snel uitgelegd: de analoge tv- en radiosignalen nemen te veel plaats in op de kabel en Telenet wil die vrijmaken voor meer internetbandbreedte. De zowat 180.000 mensen (9% van de klanten) die alleen via analoge kabel televisie kijken en radio luisteren, moeten dus naar een alternatief op zoek. Zo zijn er wel wat.

Dancefloor Fillers

Eén manier is overschakelen op digitale televisie. Via de Digibox of Digicorder die u onder de tv plaatst, kunt u dan meteen naar digitale radio luisteren. Zowat alle nationale radiozenders, zowel de commerciële als de niet-commerciële, zijn zo te beluisteren: de VRT-zenders, QMusic, Joe, Nostalgie en zelfs Radio Maria. U krijgt er ook een reeks themazenders van de VRT bovenop (Klara Continuo, MNM Hits, Nieuws+,…), net als een handvol themazenders van het radiobedrijf Stingray (zoals Dancefloor Fillers, Jazz, Reggae en Metal. Wie meer wil, kan een betalend abonnement afsluiten). Behalve Belgische zenders zet Telenet ook een reeks buitenlandse op de kabel, zoals NPO1, 2 en 4 uit Nederland, BBC 1, 2 en 3 en BBC World Service en een paar Duitse en Franse zenders.

De lokale zenders ontbreken wel. Wie graag naar Radio Scorpio, Geel FM, Radio Boemerang of Radio Minerva luistert, blijft op zijn honger zitten. Nog een aandachtspunt: meestal is de Telenet-decoder alleen op het tv-toestel aangesloten en moet u telkens uw tv aanzetten als u radio wil luisteren. Gelukkig heeft die decoder een analoge geluidsuitgang (met ‘cinch’-stekkers) om hem op een hifiset met een versterker en luidsprekers aan te sluiten.

Wilt u geen Digicorder omdat u weinig tv kijkt, dan is er nog een andere uitweg. Telenet heeft sinds kort een pure radiodecoder in de aanbieding: de Vistron VDR-210, een zogenaamde DVB-C-decoder waarmee u dezelfde radiozenders als de Digicorders kunt ontvangen. Dat apparaat zal u sowieso op een hifiset moeten aansluiten om er geluid uit te krijgen. Voor Telenet-klanten kost de Vistron 49 euro.

FM op steroïden

Voorlopig kunt u ook nog naar uw goede, oude FM-radio luisteren. Al is ook dat verhaal eindig. Een exacte datum is er nog niet, maar de Vlaamse overheid wil over enkele jaren de FM-band uitfaseren, zodra het aantal digitale luisteraars boven de helft uitkomt. Ook daar zijn redenen voor te verzinnen: de analoge FM-band biedt niet bepaald de beste geluidskwaliteit en is vrij gevoelig voor storingen. Bovendien is er geen plaats meer voor nieuwe zenders.

Als alternatieve technologie wordt gemikt op DAB+ of Digital Audio Broadcasting. Oneerbiedig gezegd is dat ‘FM op steroïden’: een volledig digitaal signaal dat via de ether wordt uitgezonden en een veel betere geluidskwaliteit heeft. Bijna alle bekende zenders kunt u op die manier ontvangen. Er bestaan al heel wat DAB+-radio’s voor thuis. Die zien er trouwens net hetzelfde uit als een gewone, antenne incluis, alleen werken ze dus digitaal. Voor minder dan 50 euro kunt u er eentje op de kop tikken.

Veel automerken bouwen nog altijd radio’s in die alleen via FM werken. De kans is reëel dat die binnen enkele jaren alleen nog ruis produceren.

Een lastiger geval wordt de autoradio. Die zit meestal ingebouwd in de wagen (of maakt deel uit van een compleet gps- en entertainmentsysteem) en laat zich dus niet zomaar vervangen. Heel wat automerken bouwen nog altijd radio’s in die alleen via FM werken. De kans is reëel dat die binnen enkele jaren - als de FM-uitzendingen stoppen - alleen nog ruis produceren. Als u van plan bent een nieuwe auto te kopen, let er dan op dat er een DAB+-radio in zit. Vanaf eind dit jaar is dat ook verplicht, met dank aan Europa.

Een alternatief kan zijn om radiozenders via uw smartphone digitaal te streamen naar uw autoradio, bijvoorbeeld via bluetooth of via Apple Carplay of Android Auto (als het entertainmentsysteem in de auto daarmee uitgerust is). Als u daarvoor kiest, moet u wel uw dataverbruik in de gaten houden. Daarnaast bestaan DAB+-adapters, die u op uw bestaande autoradio kunt aansluiten. Die zijn te koop vanaf 50 à 60 euro.

Van Paraguay tot Pakistan

Al die oplossingen zijn waarschijnlijk maar tussenstations, want de marsrichting is duidelijk: radio verhuist meer en meer naar het internet en naar streaming. Zowat alle radiozenders hebben tegenwoordig een eigen app waarmee u live kunt luisteren en sommige programma’s kunt herbeluisteren. Ook zijn er horden apps waarmee u radiostations uit alle uithoeken van de wereld kunt beluisteren.

TuneIn is een van de bekendste. De app bevat tientallen Belgische radiostations, van Radio 1 over TOPradio tot TrudoFM (de stadsradio van Sint-Truiden), maar u kunt evengoed zenders selecteren op taal, genre (zoals muziek, podcasts, sport of nieuws) of locatie (van Paraguay tot Pakistan). TuneIn is ook beschikbaar op geconnecteerde luidsprekers van onder meer Bose, Sonos en Denon en versterkers van Pioneer en Yamaha. U kunt dan de radiozenders rechtstreeks oproepen op die apparaten. Als alternatief kunt u het geluid naar compatibele apparaten streamen via Chromecast of Apple Airplay.

Hebt u aan al die toeters en bellen geen behoefte, dan is Radioplayer een waardig alternatief. Die app werd gezamenlijk ontwikkeld door de VRT, DPG Media (Qmusic, Joe) en Mediahuis (NRJ, Nostalgie) en bevat ook verschillende Franstalige stations. Radioplayer laat zich eenvoudig streamen via Chromecast en Airplay en is te bedienen via Android Auto en Carplay.

Als laatste willen we Radio Belgium aanstippen, een van de eerste apps die op het Belgische radiolandschap focuste. Die app houdt het basic. Vooral het gigantische aanbod aan zenders (een kleine 400) is een grote troef. Verder maakt de app een lijst van alle nummers die de revue zijn gepasseerd en kan je liedjes een hartje geven, zodat je ze later gemakkelijk kunt terugvinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud