De Federal Computer Crime Unit van de federale politie waarschuwt woensdag in een persbericht voor kwaadaardige software die internetgebruikers in naam van de politie vraagt om geld te storten. Zogezegd omdat ze een misdrijf gepleegd zouden hebben op internet. De politie roept op om zeker niet te betalen.
Sinds februari 2012 zijn al duizenden Belgische internetgebruikers het slachtoffer geworden van die 'police ransomware'. De computer van de slachtoffers wordt geblokkeerd, zogezegd door de politie, omdat de gebruiker een misdrijf gepleegd zou hebben op internet.
'De politie heeft niets met die blokkering te maken', zo staat er in het persbericht. 'Haar naam en logo worden misbruikt door criminelen die hun slachtoffers proberen af te persen.'
Tot nu toe was het vrij gemakkelijk om de blokkering op te heffen. Criminelen hebben echter nieuwe versies gecreëerd die de gebruikersbestanden op de computer versleutelen. Uit analyses blijkt dat het besturingssysteem blijft werken, maar dat andere toepassingen getroffen worden en dat enkele belangrijke tools worden gedeactiveerd.
Momenteel weet de politie nog niet of aangetaste computers volledig hersteld kunnen worden. Voorlopig heeft het nieuwe virus nog geen slachtoffers gemaakt in België, maar volgens de politie is dat maar een kwestie van tijd.
Betaal niet!
De beste maatregel is preventie, aldus de politie. Wie vaak op internet surft, maakt best regelmatig een back-up van zijn gegevens en doet er goed aan ook een antivirusprogramma te installeren. Wie toch het slachtoffer wordt van de malware, kan met zijn geblokkeerde computer terecht bij een informaticaspecialist, aldus de politie. 'Maar betaal vooral niet', zegt Olivier Bogaert, commissaris bij de Federal Computer Crime Unit (FCCU), op de Franstalige Facebookpagina 'Surfons Tranquille'.
- Kies een betrouwbaar en gratis antivirusprogramma uit onze selectie. Zo'n programma installeren is een goed begin, maar u moet de software ook regelmatig updaten.
- Om uw gegevens op een externe schijf op te slaan, adviseert Olivier Boagert de vrije en gratis software Cobian Backup.
Word geen slachtoffer van fraude
Ransomware, malware, shouldersurfing, skimming, bedriegelijke advertenties op Immoweb, valse wedstrijden op Facebook, frauduleuze oproepen op uw gsm, pogingen tot gedwongen verkoop of phishing… elke dag trachten oplichters van alle slag u geld te ontfutselen. Hoe kunt u die pogingen tot oplichting identificeren? Hoe kunt u ze voorkomen? Wie moet u waarschuwen? En wat als u toch het slachtoffer wordt? Hoe kunt u uw geld terugkrijgen?
De antwoorden op al die vragen krijgt u zaterdag 9 februari 2013 in het Netto-katern van De Tijd.