Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Bespaar minstens 5 euro op zoveel mogelijk verrichtingen

Getrouwheidsactie's verbonden aan kredietkaarten hebben de Belg in 2011 18 miljoen euro opgebracht. Waar vindt u dergelijke acties?
©Lieven Van Assche

Vorig jaar hebben de Belgen circa 18 miljoen euro bespaard dankzij het getrouwheidsprogramma ‘Spaar en Pluk’ van Visa en Maestro. In 2011 werden circa 8 miljoen cheques van 5 euro, goed voor een totale waarde van 40 miljoen euro, verstuurd naar ruim 1,7 miljoen deelnemers (er zijn in ons land 3,4 miljoen kredietkaarten in omloop, nvdr).

Maar slechts 45 procent van die cheques werd werkelijk gebruikt door de consument.  ‘Er zijn er wellicht iets meer, maar niet al onze partners laten ons weten hoeveel cheques van 5 euro ze aan hun klanten hebben geschonken', zegt Bram Boriau, woordvoerder van Atos Worldine, uitgever van de cheques. Atos Worldline schat dat er dit jaar 11 miljoen cheques zullen worden uitgedeeld.

Wat moet u doen?

Het getrouwheidsprogramma ‘Spaar en Pluk’ bestaat al sinds 2005. Het is volledig gratis. Wilt u eraan deelnemen, dan moet u zich wel vooraf inschrijven via www.spaarenpluk.be. Vanaf dan krijgt u voor elke verrichting van minstens 25 euro met uw kredietkaart, een spaarpunt. Hebt u 5 punten verzameld, dan ontvangt u een aankoopcheque van 5 euro. U kunt uw cheques gebruiken voor elke nieuwe aankoop van minstens 25 of 50 euro met uw kredietkaart bij een van de partners van het getrouwheidsprogramma.  

Maar opgelet: zij aanvaarden één cheque per aankoopschijf van 25 euro (met een maximum van 4 cheques per aankoop) of één cheque per aankoopschijf van 50 euro (met een onbeperkt aantal cheques).  Sommige winkelketens, zoals Carrefour, voegen daar nog twee extra voorwaarden aan toe: u mag één cheque van 5 euro gebruiken per aankoopschijf van 50 euro, maar alleen als u met uw Visakaart van Carrefour een bedrag van minimum 100 euro betaalt. Het is dus niet altijd eenvoudig om van uw cheques af te geraken. Vooral omdat ze slechts 6 maanden geldig zijn.

Daarnaast is er nog de bedenking dat betalingen met kredietkaarten een vorm blijven van uitgestelde betalingen. Voor wie veel aankopen doet met een kredietkaart of voor wie de kredietkaart gebruikt voor de betaling van alledaagse aankopen, wordt het al snel heel moeilijk om nog een zicht te krijgen op de verschillende uitgaven. Uiteindelijk gaan die aankopen wel van de rekening: voor wie op dat moment het saldo van de bankrekening ontoereikend is, kunnen de intresten op het negatieve saldo snel oplopen.

Waar inruilen?

De lijst van de partners is tamelijk uitgebreid en omvat alle soorten handelszaken (shopping, welness, reizen, multimedia, restaurant). Enkele voorbeelden: Di, Club, Planet Parfum, Brantano, Quick, Pizza Hut, Prémaman, Base Shop, Mr.Bricolage, de attractieparken Plopsa, Aqualibi, Bellewaerde, enzovoort. Naast de cheques van 5 euro, zijn er ook tijdelijke acties, zoals kortingen op attractieparken. U moet dan wel vooraf de bon afdrukken.

Het getrouwheidsprogramma beschikt ook over een eigen mobiele applicatie voor iPhone en Android. Die bevat de volledige partnercatalogus en een partnerlocator. ‘Klik bij het binnengaan van een partnerverkooppunt zeker even op de ‘Check-in’ knop naast de naam van dat verkooppunt. U verdient er extra punten, kortingen of een leuk cadeautje mee’, meldt de site. Vergeet ook niet te kijken naar de rubriek ‘Promoties’.

U kunt ook de applicatie MyShopi downloaden. U ziet dan op uw smartphone of tablet welke producten in promotie staan. De applicatie biedt allerlei soorten promoties. Zo zijn er klassieke kortingen van 1 tot 10 euro. Sommige producten worden ook volledig terugbetaald. Bepaalde grote merken, zoals Coca-Cola, Jupiler, Cora, Sun, Nescafé, Dim, Friskies, enzovoort bieden dan weer een promotie ‘1 + 1 gratis’ aan. MyShopi bestaat nu ook onder de vorm van een website. U kunt dus voortaan ook zonder smartphone van promoties genieten.

Getrouwheid voor 18,50 euro

Ook American Express beschikt over een eigen getrouwheidsprogramma (Membership Rewards). Maar in tegenstelling tot dat van Visa en Maestro, moet u daarvoor een jaarlijkse bijdrage van 18,50 euro betalen. Tenzij u een Platinum Card bezit. Elke euro die u met uw Amex-kaart uitgeeft, levert een spaarpunt op.

In ruil voor uw punten krijgt u ook kortingen op bepaalde activiteiten, zoals culturele uitstappen of uit eten gaan. Bij sommige partners, zoals Fnac, Paris XL, Flamant of Kinepolis krijgt u dubbele punten. U kunt uw punten zelfs inruilen voor Delhaize kortingsbonnen. U moet dan wel 1.000 euro met uw Amex-kaart hebben uitgegeven. Want voor een cheque van 5 euro hebt u 1.000 punten nodig…

U kunt uw punten tot slot ook inruilen  voor geschenken. Enkele voorbeelden: 49.000 punten voor een Nintendo Wii Mario Kart Pack of 178.000 punten voor een iPhone 4 van 16 GB (maar als u 300 euro cash betaalt, hebt u die al voor 90.500 punten). Goed om weten: u hebt voortaan slechts 8.500 punten nodig om 4 bioscooptickets van Kinepolis te ontvangen. In juni waren dat er nog 18.000. U moet dus met andere woorden 8.500 euro hebben uitgegeven, wilt u een geschenk ter waarde van 39,40 euro krijgen. U krijgt dus 0,46 procent ‘terug’ van het bedrag dat u hebt uitgegeven… Dat is zeer weinig, maar iets is nog altijd beter dan niets.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud