Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Bespaar op uw gsm-factuur

Wacht niet tot uw telecomoperator u zijn voordeligste tariefplan voorstelt. Vergelijk minstens om de 6 maanden de verschillende aanbiedingen op de markt.

Vóór augustus 2012 was mobiele telefonie bij ons een pak duurder dan in onze buurlanden. Maar intussen is België een van de goedkoopste landen geworden. Afhankelijk van het gebruikersprofiel, zijn de prijzen van mobiele abonnementen met 10 tot 50 procent gedaald. Dat blijkt uit een prijzenstudie van het BIPT (de telecomregulator) die er kwam op vraag van minister Johan Vande Lanotte. Alleen Engeland doet het nog beter (zie infografie). Bij het smartphonegebruik is er echter nog een grote marge voor verbetering.

Maar willen we de prijzen nog verder doen dalen, dan moeten we nog vaker van operator veranderen. Volgens het ministerieel verslag is het aantal Belgen dat sinds de nieuwe Telecomwet naar een andere operator is overgestapt, met liefst 124 procent gestegen. En dat hoeft ook niet te verbazen, want de Telecomwet voorziet de mogelijkheid om een mobiel contract kosteloos op te zeggen na 6 maanden.

Durf vergelijken

Klik op het beeld om te vergroten.

Naar het einde van het jaar toe zal die dynamiek in principe nog sterker worden. Want in september lanceert de FOD Economie een nieuwe ‘Durf vergelijken’-campagne voor de telecomsector. ‘De campagne komt er op vraag van minister Johan Vande Lanotte, maar de praktische modaliteiten moeten nog worden uitgewerkt’, zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie. De eerste editie van de campagne vond plaats in september vorig jaar. Toen namen er ruim 500 gemeenten aan deel. Bedoeling was om de burgers te helpen om de verschillende aanbiedingen van gas- en elektriciteitsleveranciers met elkaar te vergelijken.

Maar waarom wachten op de nieuwe campagne om te besparen? De operatoren moeten weliswaar minstens één keer per jaar op de factuur vermelden welk tariefplan het best past bij het gebruikersprofiel van de abonnee en dus ook het voordeligst is. Maar zelfs al geven de operatoren aan wat hun voordeligste tariefplan is, toch bent u misschien nog goedkoper af bij de concurrentie. Maak het u gemakkelijk en vergelijk de verschillende aanbiedingen op www.bestetarief.be of www.aanbieders.be.

Bent u recent van tariefplan veranderd? Vergelijk dan toch om de 6 maanden de verschillende aanbiedingen op de markt. U hebt niets te verliezen… in tegendeel! Het is ook niet omdat u de goedkoopste tariefformule hebt die het best bij uw profiel past, dat uw factuur niet lager kan. Uw verbruik kan fors schommelen van de ene maand tot de andere. Zeker als u naar het buitenland vertrekt. Maak daarom gebruik van de verschillende tools om uw consumptie onder controle te houden.

Voordelig tarief

Wilt u bij uw huidige operator blijven, wacht dan niet tot die u een keer per jaar zijn voordeligste tariefplan aanbiedt. Ga zelf op zoek naar het tariefplan dat het best bij u past. Gebruik daarvoor de tools die de operatoren zelf aanreiken:

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud