(netto/thesimpledollar) - De laatste jaren zijn alsmaar meer wijnhuizen gaan fuseren, waardoor minder spelers een machtigere positie hebben verworven. Die producenten staan nu sterker in hun schoenen om prijsstijgingen aan de consumenten door te rekenen. Wat kan je er aan doen?
1/ Leer nieuwe streken kennen
Leer wijnen uit groeilanden drinken. Waarom geen Argentijnse Malbec, Chileense Cabernet Sauvignon of Zuid-Afrikaanse Shiraz en Sauvignon Blanc? Met wat geluk zijn die wijnen aan een gunstige wisselkoers te verkrijgen. Belangrijker is dat de prijzen sowieso een pak lager zijn omdat het over nog relatief onbekende wijnen gaat.
2/ Koop online
Online kopen heeft het voordeel om de ganse kost van de distributieketen te vermijden. Nadeel is dan wel dat je zelf moet
instaan voor het transport. Meestal overstijgt het prijsvoordeel wel het transportnadeel.
3/ Koop over de grens
Als Belg wonen we op een steenworp van één van s'werelds meest vermaarde wijnlanden: Frankrijk. Een ritje naar de
dichtstbijzijnde Auchan over de grens, kan helpen om goedkoper Franse wijnen in te slaan. Niet enkel voor wijnen trouwens, ook
klassieke producten als water en frisdranken zijn er doorgaans goedkoper.
4/ Kies het juiste moment
Iedere drank heeft zijn momentum en de prijzen stimuleren dat. Klassieke wijnen voor het eindejaar kan je nu al best inslaan.
Wijnen zijn sowieso interessant om te kopen tijdens de herfst. De recentste oogst raakt in de winkelrekken zodat de stock met oudere wijnen de deur uit moet. Voor Franse champagne kan je best tot in december wachten, als de Fransen hun prijzen verlagen om te kunnen concurreren met andere champagnehuizen (en warenhuizen) voor de eindejaarsinkopen.