Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Bespaar op wijn en bier

Bijna elk ingrediënt dat nodig is om alcohol te maken, is afgelopen maanden fors in waarde gestegen: van gerst over graanprijzen tot brandstofprijzen, aldus Ilhan Geckil, een senior consultant bij het Amerikaanse Anderson Economic Group.

(netto/thesimpledollar) - De laatste jaren zijn alsmaar meer wijnhuizen gaan fuseren, waardoor minder spelers een machtigere positie hebben verworven. Die producenten staan nu sterker in hun schoenen om prijsstijgingen aan de consumenten door te rekenen. Wat kan je er aan doen?

1/ Leer nieuwe streken kennen

Leer wijnen uit groeilanden drinken. Waarom geen Argentijnse Malbec, Chileense Cabernet Sauvignon of Zuid-Afrikaanse Shiraz en Sauvignon Blanc? Met wat geluk zijn die wijnen aan een gunstige wisselkoers te verkrijgen. Belangrijker is dat de prijzen sowieso een pak lager zijn omdat het over nog relatief onbekende wijnen gaat.

Advertentie

2/ Koop online

Online kopen heeft het voordeel om de ganse kost van de distributieketen te vermijden. Nadeel is dan wel dat je zelf moet
instaan voor het transport. Meestal overstijgt het prijsvoordeel wel het transportnadeel.

3/ Koop over de grens

Als Belg wonen we op een steenworp van één van s'werelds meest vermaarde wijnlanden: Frankrijk. Een ritje naar de
dichtstbijzijnde Auchan over de grens, kan helpen om goedkoper Franse wijnen in te slaan. Niet enkel voor wijnen trouwens, ook
klassieke producten als water en frisdranken zijn er doorgaans goedkoper.

4/ Kies het juiste moment

Iedere drank heeft zijn momentum en de prijzen stimuleren dat. Klassieke wijnen voor het eindejaar kan je nu al best inslaan.
Wijnen zijn sowieso interessant om te kopen tijdens de herfst. De recentste oogst raakt in de winkelrekken zodat de stock met oudere wijnen de deur uit moet. Voor Franse champagne kan je best tot in december wachten, als de Fransen hun prijzen verlagen om te kunnen concurreren met andere champagnehuizen (en warenhuizen) voor de eindejaarsinkopen.

5/ Knip bonnetjes

Tal van alcoholische dranken, zeker bier, staan vaak in een reclamefolder ter promotie. Het komt er op aan ze voor je aankopen op te sporen. In België staan Delhaize en Colruyt bekend om hun wijnwebsites en bijhorende wijnacties.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.