Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Betaalapps vechten om een plaatsje op uw smartphone

Binnenkort betaalt u door uw smartphone naast een betaalterminal te houden, kondigden Belfius en Bancontact vorige week aan. Dat is een primeur voor België, maar wat is het verschil met de bestaande apps?
©Gudrun Makelberge

Hebt u nog plaats tussen de apps op uw smartphone? Of houdt u vast aan uw goede oude bankkaart? Betaalapps zijn handig om zonder portemonnee op stap te gaan en toch te kunnen betalen. Maar wat zijn de opties?

1. Bancontact-app

Zo veel mensen in België met Bancontact betalen, zo beschikbaar is de Bancontact-app om zonder kaart mobiel te betalen. De app kan op alle smartphones geïnstalleerd worden (mits een relatief recent besturingssysteem) en ze kan worden gekoppeld aan een rekening bij twintig banken. U moet al klant zijn bij een erg exotische bank om niet met de Bancontact-app te kunnen betalen. De app is gratis, zoals de meeste betaalapps.

Advertentie

Bij het installeren van de app moet u een koppeling maken met een of meer bankkaarten. Daar komt een kaartlezer aan te pas, maar later hebt u die niet meer nodig.

Als de winkelier deze vorm van mobiel betalen aanbiedt, dan komt er op de betaalterminal een QR-code of vindt u een sticker met zo’n code met zwarte en witte blokjes aan de kassa. Bij online shoppen verschijnt de QR-code op het scherm.

Om te betalen opent u de app, scant u de QR-code, kiest u eventueel met welke rekening u wilt betalen (als er meer dan één aan de app is gekoppeld) en bevestigt u de aankoop.

Voor bedragen tot 25 euro is geen pincode nodig. Als u in totaal voor 50 euro betalingen zonder pincode hebt gedaan, zult u bij de volgende transactie uw code moeten geven.

Klinkt handig, alleen kunt u de app in lang niet alle winkels gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld wel in de ketens van de Colruyt Groep en bij Delhaize, maar niet bij Carrefour. Ook in andere ketens of in kleinere zaken is dat niet het geval. ‘We geloven er niet echt in’, verduidelijkt Baptiste Van Outryve, de woordvoerder van Carrefour. ‘De betaling vergt een stap meer dan als u met uw bankkaart betaalt. We vinden dat draadloos betalen een tijdwinst moet opleveren.’

Advertentie

Dat strookt met commentaren van gebruikers van de app. Om deze (maar ook andere) apps te gebruiken moet je in de winkel verbinding hebben met het internet. Dat lukt niet altijd. Als u na even proberen alsnog uw bankkaart moet zoeken, maakt u de klanten achter u niet bepaald gelukkig.

2. Bancontact-functie geïntegreerd in mobile banking-app

Volgens de bankenfederatie Febelfin doen 3,2 miljoen Belgen aan mobiel bankieren. Maar niet alle mobile banking-apps bieden dezelfde mogelijkheden. Vaak kunt u ermee uw saldo nakijken of een overschrijving doen, maar rechtstreeks met de app betalen lukt lang niet altijd.

Enkel de grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis met dochters Fintro en Hello Bank, ING and KBC/CBC integreerden de Bancontact-functionaliteit in hun mobile banking-apps.

De kleinere banken rekenen erop dat hun klanten genoeg hebben aan de Bancontact-app. Of zoals Isabeau De Cleen van AXA het verwoordt: ‘AXA gelooft als aandeelhouder van Bancontact in de kracht van het merk en heeft er groot vertrouwen in. Voor ons is een integratie ervan geen noodzaak.’

3. Contactloos betalen met uw smartphone (nieuw)

Belfius gaat samen met Bancontact nog een stapje verder: het lanceert het contactloos betalen met uw smartphone. U hoeft geen QR-code meer te scannen, u kunt gewoon uw smartphone tegen de terminal houden.

Uiteraard moeten de smartphone en de betaalterminal met elkaar communiceren. Ze moeten allebei NFC-technologie hebben - kort voor Near Field Communication of ‘draadloze dichtbijcommunicatie’. Die zit enkel in recente smartphones, doorgaans in de duurdere exemplaren. Als bijkomend obstakel hebben de recentere iPhones weliswaar NFC-technologie, maar Apple maakt die niet toegankelijk voor toepassingen van anderen. Dan blijven alleen de betere Android-smartphones over.

Betalen met je vrienden

Betaalapps kunnen ook handig zijn om onder vrienden betalingen te doen. Bijvoorbeeld als de ene de rekening van de lunch heeft betaald en de andere zijn deel wil terugbetalen.

De toepassingen die met een QR-code werken, bieden die mogelijkheid: de apps van Bancontact, de mobile banking-apps waarin Bancontact geïntegreerd is en PayPal. Wie geld moet ontvangen, geeft dat aan in zijn app en maakt een QR-code op zijn scherm aan. De betalende vriend scant de code en bevestigt. Het gaat om een gratis toepassing.

Ook met Payconiq kunt u person-to-personbetalingen doen, als beiden de app hebben. U hebt geen bankgegevens van uw vriend nodig, enkel een telefoonnummer of een e-mailadres.

Seqr werkt in de winkel met QR-codes, maar voor person-to-personbetalingen met telefoonnummers. Daardoor hoeft u zelfs niet in elkaars nabijheid te zijn.

Ook in terminals is NFC niet altijd aanwezig. Er wordt verwacht dat tegen eind 2017 zowat alle terminals vervangen zijn, maar dat is niet zeker. Sommige handelaars wachten af.

Stel dat u een geschikte smartphone hebt, dan wordt bij een update van de mobile banking-app de functie ‘contactloos betalen’ toegevoegd. ‘Uiteraard verplichten we de klant niet de functie te activeren. Maar het zou jammer zijn het niet te proberen’, klinkt het bij Belfius. ‘De klant kan achteraf de functie desactiveren als hij dat wenst.’

Is dat wel veilig? Of betaalt u straks per ongeluk iemand anders’ rekening omdat de terminal een signaal van uw smartphone opvangt? ‘We krijgen die vraag vaak, maar we kunnen klanten geruststellen’, zegt Kim Van Esbroeck, CEO van Bancontact. ‘Near betekent echt heel dichtbij, maximaal een paar centimeters. De antenne van de terminal ‘luistert’ alleen als een bedrag is ingegeven en de caissière de opdracht heeft gegeven te luisteren. De betalingen zonder pincode zijn beperkt: het kan enkel tot maximaal 20 of 25 euro. Als u in totaal 50 euro zonder pin-code hebt betaald, of een aantal transacties hebt gedaan, moet u de volgende keer uw code geven. Contactloos betalen is in andere landen al lang beschikbaar en ik heb geen weet van fraudeproblemen.’

Belfius start in april met 5.000 intensieve gebruikers. Klanten die erbij willen zijn, kunnen zich inschrijven. Vanaf mei volgt de uitrol en ten laatste in juni kunnen alle klanten van het draadloos betalen gebruikmaken.

Na de zomer voegt Bancontact contactloos betalen ook in zijn eigen app toe. Het laat het aan de banken over of ze het in hun mobile banking-apps integreren.

4. Contactloos betalen met kaart

Een beetje een buitenbeentje, want het is geen app, maar ook met sommige bankkaarten kunt u contactloos betalen. In plaats van ze in de terminal te stoppen, houdt u ze er gewoon naast. Niet alleen de kaart, maar ook de terminal moet met de NFC-technologie uitgerust zijn.

Bankkaarten waarmee dat kan, zijn (nog) niet zo wijdverspreid. KBC pakte er in mei 2015 als eerste mee uit voor zijn debetkaarten. De kaarten hebben een logo met vier radiogolfjes. Ook ING heeft inmiddels debetkaarten met NFC-technologie. Hetzelfde geldt voor de prepaid creditcards van BNP Paribas Fortis, de Carrefour-Visa-kaart bij Carrefour, en sommige debet- en kredietkaarten (MasterCard of Visa) van Beobank.

Voor bedragen onder 25 euro moet u de betaling niet met een pincode bevestigen. Snelheid is dan ook het argument om contactloos met de kaart te betalen. Als u een maximum van 50 euro met pinloze betalingen hebt bereikt, wordt bij de volgende transactie de pincode gevraagd. Daarna staat de teller weer op nul. Ook geld afhalen met een pincode zet de teller op nul.

5. Seqr-app

Belfius en Bancontact lanceren contactloos met de smartphone betalen als een primeur voor ons land, maar dat vraagt enige nuancering. Met de Seqr-app is er al een variant beschikbaar in ons land. U kunt de app van het Zweedse bedrijf Seamless downloaden en koppelen aan een bankkaart van gelijk welke bank. Ze werkt ook met QR-codes. Enkele maanden geleden werd daar de functie ‘tap&pay’ of contactloos betalen aan toegevoegd, via NFC-technologie.

Gebruikers moeten voor het gebruik van de Seqr-app een domiciliëringsopdracht goedkeuren, waardoor het bedrijf periodiek bij de bank kan aankloppen om de betaling uit te voeren. Bovendien werkt ze enkel op betaalterminals die MasterCard aanvaarden. Dat geldt voor veel terminals, maar niet voor allemaal. Colruyt kan Seqr-betalingen met QR-code aanvaarden, maar werkt enkel met Bancontact en niet met MasterCard. Belfius benadrukt dat zijn versie op alle terminals met NFC bruikbaar is en geen domiciliëring vergt. Zo is het dus wel een nieuwigheid.

6. Payconiq

Relatief nieuw is Payconiq. KBC en ING lanceerden het en Belfius steunt het intussen. Met de app kunnen handelaars zonder terminal mobiele betalingen aanvaarden. Daardoor onthalen kleinhandelszaken zoals bakkers, bloemenwinkels, broodjeszaken en frituren Payconiq vrij enthousiast. Het is voor hen vaak te duur om een terminal te kopen of te huren en het abonnement en de kosten per transactie te betalen. Dan is Payconiq (6 cent per transactie) een haalbaarder alternatief.

Zowat 18.000 handelszaken schreven zich al in. De handelaar moet klant zijn bij een deelnemende bank, voor de consument geldt die voorwaarde niet. Voor klanten van KBC en ING kan de betaling afgehandeld worden via hun mobile banking-toepassingen, voor anderen moet het via een domiciliëring.

Hoe werkt het? U downloadt de app en koppelt die aan een (Europese) bankrekening. U selecteert de naam van de handelaar in de app, voegt het bedrag toe en bevestigt uw betaling.

Payconiq is nog niet beschikbaar voor Windows Phones. Op iPhone werkt het wel, al kan het nodig zijn eventuele niet door Apple erkende apps van uw toestel te verwijderen. De Payconiq-app is erkend, maar weigert dienst als er een veiligheidsprobleem kan ontstaan via een andere, niet-erkende app.

7. PayPal

Voor webshoppen is ook de app van PayPal populair. Daarbij creëert u een PayPalaccount, die verbonden is met uw mailadres en vergrendeld is met een paswoord. U verbindt die eenmalig met een bankrekening. Eens dat gebeurd is, hoeft u bij het afrekenen van een aankoop niet telkens uw kaartgegevens in te tikken, laat staan een kaartlezer te zoeken. U vraagt de betaalmodule een QR-code op uw scherm te maken, scant die en identificeert u met uw PayPal-account en het wachtwoord.

Zoals bij de andere toepassingen betaalt de verkoper voor de transactie, voor de koper is het gebruik gratis voor aankopen. Maar als u de PayPal-app gebruikt voor overschrijvingen naar vrienden of naar het buitenland, of als u via de app gebruikmaakt van een creditcard, zijn de kosten wel wat hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.