netto

Bijna 100.000 gezinnen betalen energiefactuur af

Het aantal gezinnen dat echt wordt afgesloten van elektriciteit of gas, blijft beperkt. ©BELGA

Steeds meer mensen hebben moeite om hun elektriciteits of aardgasfactuur te betalen. Vorig jaar werden er alleen al in Vlaanderen 97.015 afbetalingsplannen voor de energiefactuur opgestart. 'Een record', zo meldt de Vlaamse energieregulator Vreg.

Tegenover 2016 gaat het om een stijging met bijna een vijfde ( 19,48 procent). En in 2016 werden er ook al een kwart meer afbetalingsplannen opgestart dan in 2015. 'Zorgwekkend', zegt Vreg-directeur Dirk Van Evercooren.

Wellicht ligt de gestegen elektriciteitsfactuur van de voorbije jaren aan de basis van de toegenomen betalingsmoeilijkheden. Zo stegen de distributienettarieven en was er de verhoogde bijdrage voor het energiefonds: de zogenaamde Turteltaks, die intussen al weer fors is verminderd. Bij de Vreg gaat men ervan uit dat de piek van 2017 een tijdelijk fenomeen was.

Geen energie-armoede

Dat mensen meer moeite hebben met het betalen van een factuur, betekent volgens de Vreg niet dat de structurele energiearmoede is toegenomen. "Een afbetalingsplan kan erop wijzen dat mensen een cashprobleem hebben. Dat ze een factuur krijgen die hoger was dan verwacht", aldus Van Evercooren.

Van echte energie-armoede wordt gesproken als mensen een heel traject van problemen hebben afgelegd. Een goede indicator daarvoor is de budgetmeter. Wie wegens betalingsmoeilijkheden bij geen enkele leverancier meer terecht kan, belandt bij de distributienetbeheerder. Wie ook bij die distributienetbeheerder betalingsproblemen kent, krijgt een budgetmeter.

Vorig jaar werden meer dan 48.000 contacten voor elektriciteit en 35.000 voor aardgas door de commerciële leveranciers opgezegd omwille van betalingsmoeilijkheden.

Maar het aantal budgetmeters voor elektriciteit en aardgas is slecht beperkt gestegen: met respectievelijk 2 en 1 procent.

Eind december waren er in Vlaanderen 41.501 actieve budgetmeters voor elektriciteit, en 28.087 voor aardgas.

Afgesloten

Klanten die van het net worden afgesloten, blijven een uitzondering. Dat kan om technische redenen, of omwille van onwil. In totaal werden er in 2017 1.298 huishoudelijke toegangspunten voor elektriciteit en 1.508 huishoudelijke toegangspunten voor aardgas afgesloten na aanhoudende betalingsproblemen. Het gaat om een daling voor aardgas, maar om een stijging voor elektriciteit met 10 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect