Telkens u op de weg een dertigtal auto’s voorbijrijdt, wordt één van die wagens bestuurd door iemand die met zijn gsm in de weer is. Dat is niet zonder gevaar. Wie niet-handenvrij telefoneert achter het stuur, loopt drie tot vier keer meer kans op een ongeval. Wie een sms verstuurt, loopt zelfs 23 keer meer risico. Daarom lanceert het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) vanaf maandag een nieuwe campagne die bestuurders beter bewust moet maken van de risico’s.
Wie zich niet aangesproken voelt door de campagne, is misschien gevoeliger voor de boetes die opgelegd kunnen worden. Vorig jaar werden in ons land 118.609 pv’s opgemaakt voor bestuurders die hun gsm gebruikten tijdens het rijden. Een overzicht van de sancties voor wie niet handenvrij belt achter het stuur:
Wie wordt tegengehouden door de politie en de verkeersboete onmiddellijk betaalt, moet daarvoor 110 euro neertellen.
Dat bedrag ligt iets hoger voor wie een minnelijke schikking in de brievenbus krijgt. Dan moet de overtreder 120 euro betalen. ‘De strafvordering vervalt voor wie onmiddellijk betaalt of ingaat op de minnelijke schikking. Dan kan hij of zij niet meer worden gedagvaard voor de politierechtbank’, zegt politierechter Peter D’Hondt.
Wie de minnelijke schikking niet betaalt of de overtreding betwist, legt zijn lot in handen van een politierechter. Die kan een boete uitspreken tussen 120 en 1.500 euro. Het exacte bedrag hangt af van het individuele oordeel van de rechter. Hij kan strenger zijn als hij vindt dat er sprake is van verzwarende omstandigheden.
Overtreders moeten trouwens niet alleen een boete betalen. Voor elke boete vanaf 25 euro is hij of zij ook 150 euro verschuldigd aan het Slachtofferfonds. 'Bovendien kan de politierechter een rijverbod opleggen van acht dagen tot vijf jaar. Wie niet-handenvrij belt achter het stuur, begaat een verkeersovertreding van de tweede graad', zegt D’Hondt.
U verschijnt best niet meer dan één keer voor de politierechter wegens bellen tijdens het rijden en weigeren de minnelijke schikking te betalen. Wie zich binnen de drie jaar voor de rechtbank voor een tweede overtreding moet verantwoorden, ziet de boete verdubbeld. Dan lopen de boetes op tot 420 tot 3.000 euro.