Brussel wordt duurder en verschillende Afrikaanse steden staan bovenaan op de lijst van levensduurte voor expats. Dat blijkt uit de jaarlijkse 'Cost of Living Survey' van het consultancybedrijf Mercer waarin het wereldwijd 211 steden bestudeerde. De methode is gebaseerd op prijsvergelijking van 200 goederen en diensten zoals huurprijzen, benzine, een pak melk en een kop koffie.
Brussel stijgt van plaats 69 naar 56. Ook de meeste andere West-Europese steden gaan omhoog op de lijst. 'Die stijging komt door een duurdere euro', zegt Ellen van Arenthals, Mobility Consultant bij Mercer. Ook de huurkost steeg in Brussel naar gemiddeld 1.900 euro, tegenover 1.700 euro vorig jaar. Zwitserland is het duurste Europese land, met drie steden in de top tien van duurste expat-steden.
Op 1 in de hitparade staat de Angolese stad Luanda. N'dhamena in Tsjaad staat op twee. Opvallend is dat Afrikaanse steden bovenaan staan omdat die steden niet als rijk worden bestempeld. 'Ingevoerde producten kosten verschrikkelijk veel en ook wonen is een kostelijke aangelegenheid omdat expats in de Afrikaanse steden in beveiligde gebieden leven', zegt van Arenthals.
'De gegevens van de Cost Of Living Survey worden gebruikt om multinationals en overheden te helpen bij het bepalen van de hoogte van de kostenvergoedingen voor in het buitenland tewerkgestelde werknemers', staat te lezen in het persbericht.