Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Brussel heeft fiscale hervorming rond

De Brusselse regering levert een begroting in evenwicht af voor 2016. Dat meldde de regeringsploeg zondagavond op een persconferentie.
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van FinanciĆ«n Guy Vanhengel (Open VLD) ©BELGA

Er werd ook een akkoord bereikt over een fiscale hervorming, het meerjareninvesteringsplan van de vervoersmaatschappij MIVB, het behoud van de prijs van de dienstencheque op 9 euro tot 2020, de hervorming van de steun aan ondernemingen en de invoering van een verplicht inburgeringstraject.

De Brusselse begroting 2016 landde in evenwicht, gekoppeld aan een fiscale hervorming die de koopkracht van de Brusselaars verhoogt. De fiscale hervorming gebeurt in twee stappen, deels in 2016, deels in 2017. In 2016 verdwijnt de forfaitaire gewestbelasting van 89 euro en de heffing van 1 procent op de personenbelastingen. De onroerende voorheffing verhoogt met 12 procent, maar de Brusselaars krijgen op deze verhoging een korting van 120 euro.

Van 2016 worden de schenkingsrechten voor onroerende goederen verlaagd, zoals dat dit jaar het geval was in Vlaanderen. Schenkingen van onroerend goed in rechte lijn worden daardoor voordeliger.

Woonbonus

De Brusselse regering schrapt de woonbonus in 2017. Elke koper van zijn eigen woning in Brussel krijgt een korting van 22.500 euro op de registratierechten. Tot een aankoop van 175.000 euro (bijvoorbeeld een studio) betalen Brusselaars geen registratierechten meer. De korting wordt wel geplafonneerd tot aankopen van 500.000 euro, verduidelijkte minister Guy Vanhengel. Boven dat plafond betaalt men de gewone registratierechten die in Brussel 12,5 procent bedragen. In 2017 wordt de personenbelasting bovendien bijkomend met een half procent verlaagd.

De dienstencheques blijven voor de rest van de legislatuur 9 euro kosten. Hun aftrek wordt beperkt tot 15 procent. De tarieven van de MIVB worden geblokkeerd.

Gezinnen met kinderen zien de kosten voor de schoolabonnementen dalen met 70 euro. Voor een eerste kind zullen ze 50 euro betalen in plaats van 120 euro. Het tweede schoolabonnement in een gezin blijft op 50 euro. Vanaf het derde kind blijven schoolabonnementen gratis, zoals nu al het geval is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud