Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Code scannen met je smartphone, pincode ingeven en klaar

In België kun je her en der mobiel betalen. Wij gingen het proberen bij Delhaize en Colruyt . Delhaize heeft een test in één winkel, maar bij Colruyt kun je overal mobiel betalen.
Advertentie
©Jonas Roosens

‘En nu?’, vragen we aan de jobstudent achter de kassa van de Colruytwinkel in Molenbeek. ‘Gewoon die code daar scannen met uw smartphone’, antwoordt ze. Ze wijst naar een QR-code op een sticker, die ons niet was opgevallen. We houden er onze smartphone voor. Die registreert meteen de code via de app SEQR met zijn camera. Daarna verschijnt er enkele seconden een wachtscherm, waarna we onze pincode moeten invoeren. Daarna moeten we nog enkele seconden wachten en horen we een biepgeluid, terwijl het gsm-toestel trilt. Uit de printer rolt de rekening. De transactie is op enkele seconden gepiept.

Verbaasd

‘Nog veel plezier met uw smartphone’, glimlacht de jobstudente als we weggaan. Nog nooit had een klant haar gevraagd om met zijn smartphone te betalen tijdens de twee dagen die ze er wekelijk werkt. Het systeem is dan ook nog maar sinds vorige maand actief in alle winkels van Colruyt Group. In elke winkel worden er volgens Colruyt dagelijks zo’n tien transacties gedaan en het aantal groeit gestaag. Twee collega’s van de jobstudente zeggen dat ze elk al één klant gehad hebben die mobiel wou betalen.

©Jonas Roosens

Ook de kassamedewerker van de nabijgelegen Delhaize kijkt wat verbaasd als we vragen of we onze zak pickleschips met onze smartphone mogen betalen. Anders dan haar collega bij Colruyt verwijst ze ons niet naar een sticker met daarop een QR-code, maar naar de klassieke Bancontact-terminal. Die is uitgerust met een schermpje, waarop een QR-code verschijnt.

Opnieuw moeten we de QR-code scannen met de camera van onze smartphone. Maar anders dan bij Colruyt moeten we niet de app SEQR gebruiken, maar de app van Bancontact. De handelingen die we moeten uitvoeren, zijn dezelfde als bij SEQR.

Enkele seconden

Ook bij Delhaize is de transactie op enkele seconden afgerond. Voorlopig kun je alleen nog maar in de winkel in Molenbeek mobiele betalen. ‘Maar op korte termijn willen we het systeem uitrollen naar meer winkels’, zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. Hij wil geen cijfers geven over hoeveel mensen het systeem gebruiken.

Draadloos betalen is niet sneller of trager dan betalen met cash of een bankkaart. Om geen vertraging op te lopen is het aan te raden om voor je wordt bediend je smartphone te verbinden met het internet. Bij ons lukte het via het 4G-netwerk, maar voor bij wie dat niet lukt, voorzien Colruyt en Delhaize een wifi-verbinding.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud