Netto Het antwoord op al uw geldvragen

De 10 duurste films ooit

De superwinnaar van de 82ste Academy Awards werd ‘The Hurt Locker’. De low-budget-film over de oorlog in Irak kon 6 van zijn 9 nominaties verzilveren. Het sciencefictionepos ‘Avatar’, dat een half miljard kostte, kreeg ook 9 nominaties, maar kon slechts 3 Oscarbeeldjes naar huis meenemen. Brengen de duurste films niet de meeste Oscars op?

(netto/times online) ‘The Hurt Locker’ heeft 'slechts' 11 miljoen dollar gekost, maar wel 6 Oscars gekregen, onder andere die voor beste film, beste regie en beste scenario. Terwijl het sciencefictionepos van James Cameron ‘Avatar’ er 3 kreeg, maar wel een half miljard gekost heeft. Tijd voor een overzicht van de 10 duurste films aller tijden volgens Times Online, met het aantal Oscars dat de films binnengerijfd hebben.

1. Avatar - 500 miljoen dollar

Het 3D-epos van regisseur James ‘Titanic’ Cameron, dat in december 2009 op het publiek werd losgelaten, heeft ondertussen al de magische kaap van 2 miljard dollar aan de kassa overschreden. Het is nog nooit gebeurd dat een film wereldwijd zoveel geld heeft opgeleverd. De sf-film speelt zich grotendeels af op de planeet Pandora, waar de mens kostbare delfstoffen probeert te winnen ten koste van de plaatselijke bewoners, de Na’vi. Die stellen die roofbouw niet op prijs. Om dat volk om te praten zetten de mensen een nieuw geheim wapen in: de verlamde marinier Jake Sully. Avatar kreeg 9 nominaties, maar won ‘slechts’ 3 Oscars in minder belangrijke categorieën: beste cameravoering, beste art direction en beste visuele effecten.

2. Pirates of the Caribbean: At World’s End - 300 miljoen dollar

De derde film van the Pirates of the Caribbean was de meest succesvolle film aan de kassa in 2007. ‘At World’s End’ leverde 960 miljoen dollar op wereldwijd.

De film was genomineerd voor beste make-up en beste visuele effecten, maar heeft geen Oscarbeeldje in de wacht gesleept.

3. Titanic - 285 miljoen dollar

Op het moment dat deze historische film uitgebracht werd, was het ook de duurste film ooit gemaakt, en het werd ook de best verdienende film, tot Avatar werd uitgebracht. De romantische rampenfilm, geregisseerd en geproduceerd door James Cameron, kostte 285 miljoen dollar.

De film heeft wereldwijd 1,8 miljard dollar opgebracht. Titanic zal waarschijnlijk volgend jaar in 3D worden uitgebracht. Het lange drama met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in de hoofdrollen, won 11 Oscars, onder andere die van beste film en beste regisseur.

4. Spider-Man 3 - 258 miljoen dollar

Tobey Maguire keerde terug als Peter Parker en zijn alterego Spiderman in de derde film van de reeks, met Sam Rami als regisseur.

De film bracht in 2007 een kassarecord op van 59 miljoen dollar op de openingsdag in de VS en heeft wereldwijd liefst 890 miljoen dollar opgebracht.

5. Harry Potter and the Half-Blood Prince - 250 miljoen dollar

De Harry Potter-films zijn allemaal gebaseerd op de romans van J.K. Rowling. ‘Harry Potter and the Half-Blood Prince’, de zesde film, werd uitgebracht in 2009 en was opmerkelijk donkerder dan de vorige films. Het was ook de duurste van de reeks. Met 934 miljoen dollar opbrengst aan de kassa werd het een van de best verdienende films aller tijden. Daniel Radcliffe gaat al 6 jaar lang mee als jonge tovenaar in Zweinstein. Emma Watson en Rupert Grint spelen ook in deze film nog steeds mee als Hermelien Griffel en Ron Wemel. De film werd genomineerd voor beste cinematografie, maar kreeg geen Oscar.

6. Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest - 225 miljoen dollar

De tweede film in de ongelofelijke succesvolle filmreeks ‘Pirates of the Caribbean’ met Johnny Depp en Orlando Bloom werd de derde film ooit die met zijn opbrengst aan de kassa de kaap van 1 miljard dollar overstak. Deze film van 2006 met Keira Knightley en Bill Nighy kreeg vaak kritiek te verduren voor zijn ‘rommelige’ plot en de duurtijd van de film (2,5 uur). ‘Dead man’s chest’ werd genomineerd voor 4 Academy Awards, maar won er slechts één: die van beste visuele effecten.

7. King Kong - 207 miljoen dollar

King Kong, de film die geregisseerd werd door Peter Jackson met Naomi Watts in de hoofdrol, was een remake van de gelijknamige klassieke Hollywoodfilm in 1933.

In 2006 werd deze versie uitgebracht en die heeft wereldwijd ruim 550 miljoen dollar opgebracht. ‘King Kong’ won 3 Academy Awards voor beste geluidsmontage, geluidsmixage en visuele effecten.

8. The Chronicles of Narnia: Prince Caspian - 200 miljoen dollar

Deze tweede film in de Narnia-reeks is gebaseerd op het vierde deel van De Kronieken van Narnia van C.S. Lewis. ‘Prince Caspian’ heeft wereldwijd aan de kassa 419 miljoen dollar opgebracht. Het werd in 2008 uitgebracht, met Ben Barnes als hoofdrolspeler, die ook de hoofdrol speelde in ‘Dorian Gray’ in 2009. Disney heeft 175 miljoen dollar gespendeerd om de film wereldwijd te kunnen promoten, maar die werd niet genomineerd voor de Oscars.

9. Quantum of Solace - 200 miljoen dollar

De laatste Bond-film, uitgebracht in 2008, werd geregisseerd door Marc Foster met Daniel Craig als James Bond.

De 22ste film in de 007-reeks heeft wereldwijd 586 miljoen dollar opgebracht, maar werd in geen enkele categorie genomineerd.

10. Superman Returns - 200 miljoen dollar

De man van staal keerde terug in 2006 met Brandon Routh als Superman in deze film, geregisseerd door Bryan Singer. De film bracht 391 miljoen dollar op wereldwijd. De film werd genomineerd voor een Academy Award voor visuele effecten, maar ‘Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest’ ging er met het beeldje vandoor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud