Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

De 10 levens-wijsheden van Warren Buffett

Wat kan je als kleine spaarder of belegger leren van ’s werelds rijkste man? Wij doken in de biografie van Warren Buffett en vonden er tien belangrijke levenslessen.

(netto) – Beleggers hangen aan de lippen van Warren Buffett. Deze superbelegger uit de Amerikaanse landbouwstaat Nebraska lijkt dan ook de 'magic touch' te hebben: de koers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hethaway steeg sinds de introductie ervan in 1962 van 7,50 dollar naar niet minder dan 119.000 dollar. ’s Mans persoonlijke vermogen wordt ondertussen geschat op 62 miljard dollar, een slordige 48 miljard euro.

Dat bedrag evenaren zal moeilijk worden, maar toch kan je door de levenswijsheden van Buffett te volgen je kwaliteiten als belegger een stuk de hoogte indrijven. Dit is zijn filosofie:

1. Wees een buitenbeentje

Brave huisvader...
of wilde gokker?
Lees meer

De meerderheid heeft lang niet altijd gelijk. Doe niet zoals iedereen en ga van tijd tot tijd tegen de stroom in.

Toen Buffett in 1956 begon met kopen en verkopen van aandelen, vonden de meeste collega’s hem een beetje raar. Alleen al omdat hij niet vanuit Wall Street opereerde maar vanuit een gewoon kantoortje in Omaha, Nebraska. Veertien jaar later verkocht hij zijn bedrijf voor de niet onaardige som van 100 miljoen dollar. Zijn geheim klinkt uit eigen mond erg simpel: “Het gemiddelde is wat iedereen doet, wil je dat je aandelen beter dan gemiddeld presteren moet je dus iets anders doen.” Buffett ging (en gaat) dan ook vooral op zoek naar ondergewaardeerde aandelen.

2. Denk aan de alternatieven

Je intuïtie volgen is voor Buffett nooit een goed idee. Wetenschappers treden hem daarin bij: mensen zijn soms heel slecht in het aanvoelen van een risico of het berekenen van kansen. Je bent het jezelf verplicht om bij een lastige keuze alle mogelijke scenario’s en alternatieven op papier te zetten en er cijfers proberen naast te plaatsen. Soms zul je dan al snel vaststellen dat wat logisch lijkt niet altijd winstgevend is.

3. Hou kleine uitgaven in het oog

Zelfs het grootste fortuin begint met 1 eurocent. Maar ook later, wanneer je al wat geld bijeen gespaard hebt, blijft elke eurocent belangrijk. Hoe onbenullig sommige besparingen ook kunnen lijken, rijk worden doe je niet door geld te verkwisten.

Buffett nam ooit een bedrijf over waarvan de eigenaar de gewoonte had aangekweekt om de vellen op een rol wc-papier te tellen. Volgens de verpakking waren het er 500, maar de brave man dacht dat hij wel eens bedrogen zou kunnen worden. Dat bleek ook zo te zijn. Buffett was zo onder de indruk van ’s mans obsessie met kosten dat hij niet lang twijfelde toen zijn onderneming te koop stond.

4. Leen niet te veel

Een regel die voor Amerikanen anders klinkt dan de gemiddelde Belg, maar toch een belangrijke levenswijsheid. Kopen met je kredietkaart of lenen voor relatief alledaagse aankopen geeft je een vals gevoel van rijkdom. Bovendien legt het je een strikte timing op qua terugbetaling. Op die manier verlies je de controle over je budget.

Buffett zelf leende nooit meer dan een paar tientallen dollars. Hij leende niet voor een huis, noch om aandelen te kopen. “Als je in de problemen geraakt, probeer dan met je schuldeisers een afbetalingsplan af te spreken. Zo kan je je uitgaven toch wat spreiden. En eens je schuldenvrij bent, kan je opnieuw gaan sparen,” aldus de man zelf.

5. Draai niet met je vingers

Informatie verzamelen is cruciaal voor wie met enige kennis wil investeren in bedrijven. Dat wil niet zeggen dat je moet twijfelen en treuzelen, integendeel. Voor Buffett is het zaak van zo goed mogelijk het reilen en zeilen van ‘jouw’ bedrijven op te volgen zodat je op cruciale momenten razend snel een beslissing kunt nemen.

”Voortdurend zitten twijfelen en nadenken terwijl de markten in beweging zijn is zinloos. Je moet op zo’n momenten niet met je vingers zitten draaien,” aldus Buffett.

6. Maak goede afspraken

6 regels uit...
Buffetts glazen bol
Lees meer

Je mag dan wel snel beslissingen nemen, maar toch laat je best niets aan het toeval over. Voor je een deal afsluit, moet je zorgen dat alles duidelijk op papier staan, is het advies van Buffett. In zijn geval gaat het over miljoenendeals, maar ook als kleine aandeelhouder kan je deze regel maar best in het achterhoofd houden. Uiteindelijk heb je niets aan plannen of beloftes van een onderneming als ze zich op het einde van het jaar niet in cijfers vertalen.

Buffett leerde die les toen hij zelf als kind al tegen de lamp liep. Samen met vier vrienden ruimde hij de kruidenierszaak van zijn grootvader op toen de winkel in een zwaar onweer volledig ondergelopen was. Vijf uur later zat het werk erop en mochten de vijf jongens rekenen op… 18 dollarcent per persoon, een peulschil zelfs in die tijden.

7. Investeer je winsten

Het is erg verleidelijk om de eerste euro die je verdient meteen uit te geven. Tenslotte beleg je om een extra inkomen te hebben, niet om je winsten in een sok te stoppen. Hoeft ook niet: het beste wat je met je winsten kan doen, is ze terug te investeren.

Buffett wist dat al toen hij nog op school zat: samen met een vriend kocht hij een flipperkast die ze in het lokale kapsalon neerzetten. De muntjes werden niet gebruikt om snoep te kopen, maar om te investeren in meer flipperkasten. Buffett en co verzamelden er uiteindelijk acht. Toen het hele handeltje verkocht werd, gebruikte Buffett het geld om aandelen te kopen en een nieuw bedrijf op te richten. Stapje voor stapje bouwde hij op die manier zijn fortuin op. Op zijn 26ste was Buffett al 174.000 dollar waard, aangepast aan de huidige prijzen zo’n 1,4 miljoen dollar of 1,1 miljoen euro.

8. Bijt door

Geen enkele belegging maakt je slapend rijk. Zelfs het beste aandeel kent moeilijke dagen. Laat je hier niet door afschrikken. Val terug op je research en behoud je geloof in je keuzes. Beleggen op langere termijn is het handelsmerk van Buffett.

9. Weet wanneer je moet opgeven

Doorbijten staat niet gelijk aan koppig zijn. Doe je je huiswerk goed, dan weet je ook wanneer het moment gekomen is om een aandeel te verkopen. Want sommige investeringen kennen alleen slechte dagen. Ze slorpen niet alleen je geld op, maar ook je aandacht. Investeer je tijd liever in ondergewaardeerde pareltjes.

Je geeft het hem misschien niet aan, maar aan het begin van zijn carrière zette Buffett regelmatig geld in op paardenraces. Tot hij op één namiddag zowat alles verloor wat hij die week verdiend had en besloot nooit nog te gokken. “Weet wanneer je er de brui moet aan geven en laat de angst je er niet toe verleiden om nog meer te riskeren.”

10. Weet wat succes écht is

Met een kleine 50 miljard euro op zijn bankrekening lijkt het overduidelijk dat Warren Buffett een succesvol belegger is. Toch houdt hij er zelf heel andere maatstaven op na, die weinig met dollar of euro’s te maken hebben. “De meeste rijke mensen die ik ken, kunnen enkel van die rijkdom genieten wanneer er monumenten voor hen worden opgericht of grote straten naar hen genoemd. Maar de waarheid is dat niemand in de wereld echt van hen houdt.” Zelf kiest Buffett ervoor het grootste deel van zijn rijkdom weg te schenken aan goede doelen.

Ook voor gewone stervelingen is het belangrijk na te denken over de waarde van geld. Misschien ben je niet zo’n actieve belegger en wil je gewoon wat extra geld verdienen om je huis te renoveren of voor je kinderen een auto te kopen. Wat je definitie van rijkdom ook is, zorg er steeds voor dat je met een duidelijk afgelijnd doel investeert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud