Netto Het antwoord op al uw geldvragen

De 10 populairste geldtips van het jaar

Het eindejaar is traditioneel het moment waarop tal van lijstjes van onder het stof worden gehaald. En in een jaar waar geld en financiën een belangrijke rol speelden, kan het lijstje met de 10 populairste geldtips van 2009 op netto.be niet ontbreken.

(netto) – 2009 was zonder enige twijfel een spannend geldjaar. De beurzen krabbelden aarzelend overeind na een financieel rampjaar en consumenten lieten hun voorzichtige houding van vorig jaar niet varen. Hoe kan ik besparen? Hoe laat ik mijn spaarcenten zo goed mogelijk renderen? Die vragen liepen als een rode draad door het voorbije jaar. Dat is ook te merken aan het overzicht van de 10 meest gelezen geldtips op netto.be in 2009.

1. De beste spaarrentes op een rijtje

Het voorbije jaar gaat ongetwijfeld de geschiedenisboeken in als het jaar van de spaarrekening. Nog nooit stond er zoveel geld geparkeerd op Belgische spaarrekeningen en het meest populaire spaarproduct werd in een nieuw (en vooral transparanter) kleedje gestoken. De aangroeipremie werd afgeschaft en de toegelaten basisrente werd gekoppeld aan de ECB-rente. Toch hebben spaarders weinig reden tot euforie door de bedroevend lage basisrentes. Enkel onlinerekeningen slagen erin net dat tikkeltje extra rendement te bieden.

2. 50 najaarstips

Tussen 2006 en 2008 is de waterprijs met meer dan 30 procent gestegen. Hoe kunt u besparen op water? Wat zijn de voordelen van de 'groene lening'? Hoe investeren in wijn? En hoe beleggen in groeimarkten? De najaarstips brengen raad.

3. De beste gratis software voor uw pc

Hoewel computers de laatste jaren flink goedkoper geworden zijn, is de totaalprijs van een pc nog altijd hoog. U moet niet alleen investeren in hardware, vaak ook nog in softwarepakketten. Gelukkig kan u net daarop flink besparen door niet te kiezen voor de bekende commerciële programma's, maar voor een gratis alternatief.

4. -13°: houd uw huis warm

Het begin van 2009 begon letterlijk in een ijzige sfeer. Met temperaturen tot -13 graden Celcius waren verwarmingstips meer dan welkom. Tips om optimaal te besparen op de verwarming zonder in te boeten aan warmte waren meer dan welkom.

5. 10 beginnersfouten bij het kopen van een huis

De aankoop van een eigen huis is een grote stap. Daarbij kan u maar best enkele grove beginnersfouten uit de weg gaan.

6. Hoe restaurants u misleiden

Een restaurant heeft slechts één belangrijk wapen om klanten te verleiden: de menukaart. Die staat dan ook boordevol valstrikken waardoor u in feite meer betaalt dan u eigenlijk van plan was. Hoe vermijdt u de valstrikken die de restauranthouder voor u heeft uitgezet?

7. Hoeveel kan u lenen?

Geld lenen in economisch onzekere tijden is niet zonder risico. U kan dus beter goed uitpluizen wat uw maximale leencapaciteit is. Gelukkig bestaan er daarvoor verschillende hulpmiddelen.

8. Hoeveel inkomen opzijzetten voor onvoorziene kosten?

Hoeveel van mijn inkomen mag ik uitgeven en wat zet ik beter opzij voor barre tijden? Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Kijk naar het aantal advieskantoren en het succes van schuldbemiddeling. Nochtans bestaat er een eenvoudige regel...

9. Zo gaan dure batterijen langer mee

Gaat uw gsm na het opladen nog amper enkele uren mee of smeekt uw laptop na 20 minuten al om stroom, dan is het hoog tijd om uw batterij te vervangen door een nieuw exemplaar. Toch kan u de levensduur van een batterij met enkele simpele handelingen aanzienlijk verlengen.

10. 8 bouwblunders die u moet mijden

Wie een huis aan het bouwen is, staat voor een grote uitdaging. Aan dat avontuur hangt ook een aanzienlijk kostenplaatje. Fouten kan u maar beter vermijden… zeker als ze u veel geld kunnen kosten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud