Netto Het antwoord op al uw geldvragen

De 6 ergste miljonairflops

Hebt u te weinig geld in uw portefeuille? Dat is begrijpelijk. Het dramatische jaar 2008 heeft niemand onberoerd gelaten. De slechte beursresultaten en de verminderde waarde van vastgoed hebben eerst Amerikanen en daarna iedereen in de wereld getroffen.

(netto/investopedia) Bent u ook geld verloren, dan bent u niet alleen en kan u de schuld geven aan de beurs. Ook de miljonairs in deze wereld maken al eens fouten en soms zijn dat fatale fouten, die hen enorm raken in het diepste van hun portefeuille. En dan spreken we van miljoenen tot miljarden…. Troost uzelf met deze 6 bekende financiële flops.

1) Twee stenen van 17 miljard dollar

In 1883 ging doctor William Howey langs op onderzoek bij arbeiders die de Canadese Pacific Railway aan het bouwen waren. De expert vond er interessante kopergekleurde stenen en hij verzamelde ze. Toen hij thuis kwam, stuurde hij ze op naar de directeur van de Geological Survey of Canada. Het verdict? De stenen waren waardeloos en Howey gooide ze weg.

Een aannemer raapte ze op, en een jaar later besloot hij om de site waar ze gevonden waren, te checken. Wat bleek? De stenen waren uit koper en de aannemer – Thomas Murray – had een van de grootste kopermijnen ontdekt, die miljoenen dollars van ertsen produceert.

Toen het werd ontdekt, bleek dat de ertsen hoge levels van zeldzaam nikkel bevatten. Die plek werd de ‘International Nickel Company of Canada’ genoemd en werd de tweede grootste plaats ter wereld waar ze nikkel produceren. In 2006 kocht Vale het bedrijf voor 17 miljard dollar. Een steengoede investering!...

2) De huwelijksfout van 75 miljoen dollar

Madonna mag dan geen katje zijn om zonder handschoenen aan te pakken, haar echtscheiding met regisseur Guy Ritchie deed de ‘material girl’ pijn waar ze het kwetsbaarst is, in haar portefeuille. Er waren geen huwelijksvoorwaarden opgesteld toen ze trouwden…

Madonna won al 25 keer een gouden album en nu moest ze haar ex 75 miljoen dollar betalen om uit de echt te kunnen scheiden. Dat staat gelijk met iets minder dan 10 miljoen dollar voor elk jaar van hun 8-jarig huwelijk. Troost u, het popicoon heeft het toch niet zo lastig, ze is nog steeds meer dan 400 miljoen dollar waard.

3) De verkeerde armbeweging van 54 miljoen dollar

Steve Wynn, casino-eigenaar in Las Vegas en kunstverzamelaar, was een groepje vrienden aan het entertainen in de herfst van 2006, toen hij hen zijn Picasso ‘De droom’ wou tonen. Hij had net beslist om het stuk te verkopen voor 139 miljoen dollar aan zijn medeverzamelaar Steve Cohen. Maar Wynns ‘droom’ veranderde in een nachtmerrie. Toen hij een feestje hield bij hem thuis, maakte hij per ongeluk een beweging met zijn arm waarbij hij zijn elleboog door het schilderij stak. De gechoqueerde gasten beloofden plechtig dit incident te verzwijgen en Wynn koos er dan toch voor om het werk te houden. Het werd gerestaureerd maar was nog slechts 85 miljoen dollar waard… Zijn domme beweging kostte hem 90.000 dollar aan restauratiewerken. Een goede verzekering had hem zijn hachje kunnen redden….

4) De taxirit van 4 miljoen dollar!

Philippe Quint, een Russische vioolspeler en Grammy-winnaar, zal voortaan altijd twee keer kijken voor hij uit een taxi stapt. In 2008 had hij zijn Stradivarius, gemaakt in 1723 met een waarde van 4 miljoen dollar, op de achterbank van een taxi laten liggen, toen hij van de luchthaven van Newark thuis werd afgezet. Wereldwijd zijn er minder dan 700 van die violen die met de hand gemaakt zijn.

Zes zenuwslopende uren nadat hij zijn kostbare viool als verloren voorwerp had gemeld, kreeg Quint een telefoontje van iemand van de luchthaven dat de taxibestuurder Mohamed Khalil zijn viool daar had afgegeven. Toen de vioolspeler hem terug zag, viel Quint op zijn knieën om de taxibestuurder te bedanken. Om zijn dank te tonen trakteerde Quint Khalil en zijn collega’s op een privéconcert van 30 minuten aan de luchthaven.

Zijn collega, de virtuoze vioolspeler David Garrett had niet zoveel geluk. Die muzikant, ook een waar natuurtalent met wereldklasse, is op het einde van zijn concert gevallen en belandde op zijn Stradivarius van 290 jaar oud, waarbij hij de waardevolste der violen helemaal beschadigde…

5) De oplichter van 2 miljoen dollar!

Wimbledon-kampioen en tv-commentator John McEnroe zou geen enkele tegenstander iets gunnen in een tennismatch. Maar een kunstverkoper gaf hij wel 2 miljoen dollar van zijn fortuin… Lawrence Salander, een kunstverzamelaar in New York, bedroog hem met een smerige list toen hij Mc Enroe de helft van zijn aandeel verkocht in de kunstwerken 'Pirate I' en 'Pirate II' van schilder Arshile Gorky. De dealer vergat één klein detail te onthullen: hij was niet de eigenaar van de schilderijen….

6) Het Ferrari-fiasco van 1,5 miljoen dollar

Acteur Eddie Griffin had de beste bedoelingen toen hij zich inschreef voor een autorace om zich in te zetten voor het goede doel en om zijn film 'Redline' in 2007 te promoten. Hij was zo opgewonden om zijn kunsten te tonen, dat hij achter het wiel schoof van de Ferrari van 1,5 miljoen dollar, waarvan er slechts 400 zijn in heel de wereld. Enkele ogenblikken daarna nam Griffin zijn bocht veel te scherp, raakte hij een kegel, de wielen blokkeerden en de dure wagen botste met een zware klap tegen de reling. Gelukkig was Griffin niet gewond en klom hij gemakkelijk uit de wagen, maar de zeldzame Ferrari was nu klaar voor het stort…

En kan het nog erger? Jazeker, de eigenaar van de Ferrari was Griffins baas Daniel Sadek, de producer van de film 'Redline'….

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud