Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

De alternatieven voor de ten dode opgeschreven FM-radio

Hebt u een FM-radio thuis of in de auto, dan speelt die vanaf 2022 geen muziek meer af. België zou dan de FM-band opdoeken, waarna radio-uitzendingen bijna alleen nog digitaal te beluisteren zijn. We zetten de mogelijkheden op een rij.
Advertentie
©rv

Er zijn verschillende redenen waarom de goede oude FM-band, uitgevonden in 1933, de komende jaren het veld moet ruimen. Allereerst is er de geluidskwaliteit: analoog klinkt absoluut niet zo goed als digitaal, behalve wellicht in de oren van een vinylliefhebber. Ook zit de FM-frequentieband tjokvol: om ruimte te creëren voor bijkomende zenders is een transitie bezig naar DAB+ ofwel Digital Audio Broadcasting (Plus), een geavanceerde versie van de oorspronkelijke DAB-standaard.

Net als bij FM gaat het om radio-uitzendingen via de ether, van antenne naar antenne, maar dan met een digitaal signaal. Tijdens de overgangsperiode zullen de radiostations zowel via FM als DAB+ uitzenden, maar daarna wordt de FM-band definitief afgekoppeld.

In de gemiddelde woonkamer zal dat niet veel problemen stellen. Daar zijn alternatieven voorhanden, zoals internetradio via een moderne muziekinstallatie (smart speakers zijn sterk in opkomst), streaming via radioapps op een smartphone of een tablet, en de radiokanalen op je digitale tv. Bovendien kun je meestal nog naar radiozenders luisteren via de analoge kabel die de woning binnenkomt. In een keuken of garage wordt het over enkele jaren lastiger om een radiosignaal op te vangen, tenzij je tegen dan in een DAB+-ontvanger hebt geïnvesteerd. Een eenvoudig, draagbaar model is er vanaf 40 euro. Maar er zijn evengoed hoogwaardige hifi-componenten met geïntegreerde DAB+-tuner verkrijgbaar.

Uitdaging voor automobilist

Het wegvallen van de FM-band wordt vooral een uitdaging voor de automobilist. Uit onderzoek blijkt dat naar de radio luisteren in de wagen goed is voor zo’n 23 procent van alle luisteruren. In de eerste helft van 2018 was ongeveer 30 procent van alle nieuwe auto’s in Vlaanderen standaard uitgerust met een DAB+-autoradio. Het leeuwendeel van de voertuigen rijdt dus nog rond met een klassieke FM-radio … waar over een jaar of drie geen muziek meer uitkomt.

Vanaf 1 januari 2020 moet elke nieuwe auto van Europa standaard uitgerust zijn met een DAB+ -ontvanger.

Vanaf 1 januari 2020 moet elke nieuwe auto daarom zijn uitgerust met een DAB+-radio, oordeelde het Europees Parlement in november vorig jaar. De verplichting geldt niet alleen voor DAB+ maar voor álle vormen van digitale radio via de ether. Daar hoort ook een uitzendnorm als DRM+ bij, een digitale standaard voor radio op lagere frequentiebanden die onder meer in Rusland wordt gebruikt.

Voor het bestaande voertuigenpark zijn er in theorie drie mogelijkheden. Een valt voor veel gebruikers meteen af wegens te kostelijk: het streamen van internetradio van een smartphone naar een car-entertainmentsysteem werkt technisch prima, maar je betaalt je op een bepaald moment scheel aan data buiten de bundel. Ter illustratie: een uur radio luisteren in hoge kwaliteit consumeert ongeveer 56 megabyte. Voor 60 uur per maand, dus twee uurtjes per dag, zit je aan bijna 3,5 gigabyte - veel meer dan wat menig abonnement dekt.

Schrikt dat hoge dataverbruik je niet af, dan loont het de moeite om de smartphone te verbinden via Apple CarPlay of Android Auto, als de wagen daarover beschikt. Internetradioapps als TuneIn en myTuner laten zich eenvoudig bedienen via het aanraakscherm van het entertainmentsysteem.

Adapter

Een andere mogelijkheid is een upgrade van het entertainmentsysteem. Daarvoor vraag je bij je concessiehouder het best naar de opties; soms zal de hele installatie vervangen moeten worden, maar er zijn ook automerken en modellen waarbij DAB+ kan worden ingebouwd via een speciale module. De fabrikant Kufatec levert bijvoorbeeld Fistune DAB+-modules voor merken als BMW, Volkswagen en Audi. Met prijzen tot zo’n 300 euro zijn die accessoires niet goedkoop. Er bestaan complete car-entertainmentsystemen, met een groot scherm, die minder kosten.

Een beduidend goedkopere oplossing komt van Hama. Met de CDR70BT (richtprijs: 97,99 euro) bracht het bedrijf onlangs een adapter op de markt, die bijna elke bestaande autoradio uitbreidt met DAB+-functionaliteit. Het apparaatje wordt als een opbouwmodule op het dashboard gemonteerd en via een kabeltje met de lijningang van de autoradio verbonden. Als dat technisch niet mogelijk is, kan het DAB+-signaal ook via de geïntegreerde FM-transmitter naar de autoradio worden geseind. Dat levert niet de hoge digitale geluidskwaliteit die bij DAB+ hoort, maar u kunt wel uw favoriete radiostations blijven beluisteren. Een handig extraatje van de CDR70BT is de bluetoothfunctie, zodat je in de wagen muziek kan streamen vanaf een smartphone.

Radioliefhebbers hebben gelukkig nog even de tijd om hun voorzorgen te nemen. Volgens het onderzoeksbureau Ipsos luisterde in november 2018 ongeveer 76 procent van de Vlamingen naar de klassieke FM-radio en 21 procent naar digitale kanalen. Streaming via het internet was goed voor 12 procent, radiokanalen op de digitale televisie voor 6 procent en DAB+ voor 3 procent. De resterende 3 procent bestond uit luisteraars die via de analoge kabel op radiozenders afstemden. Pas als het digitale aandeel 50 procent bereikt, moet de regering volgens het Vlaamse mediadecreet een datum vastleggen voor het loskoppelen van de FM-band.

Insiders gaan ervan uit dat dat moment in 2022 aanbreekt. Ons land loopt daarmee niet bepaald op kop: in Noorwegen is de transitie voor de nationale uitzendingen sinds december 2017 achter de rug. Zwitserland, waar zo’n 63 procent van de bevolking digitaal luistert, wordt in 2020 wellicht het volgende land dat de FM-frequentie vaarwel zegt.

Intussen in Vlaanderen te beluisteren via DAB+

In Vlaanderen zijn de meeste  publieke en commerciële radiostations inmiddels gratis te beluisteren via DAB+. Het aanbod omvat ook zenders die niet beschikbaar zijn via de FM-band. Een greep uit het aanbod: VRT NWS, Studio Brussel, Radio 1, Radio 2 (Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant), VRBO, VRBO Evergreen, TOPradio, Roxx, Radio Maria, Qmusic, Qmusic Non Stop, Nostalgie, MNM, MNM Hits, Klara, Klara Continuo, Joe, Joe 70’s, Joe 80’s, Family Radio en BBC World Service.

Voordelen van DAB+

DAB+ is de verbeterde versie van de originele DAB-standaard (Digital Audio Broadcasting) die sinds 1988 operationeel is. DAB+ biedt een betere geluidskwaliteit bij een minder goede ontvangst, maar laat ook meer radiozenders gebruikmaken van dezelfde frequentieruimte dan de DAB-standaard. In België wordt tegenwoordig niet meer uitgezonden in DAB, alleen nog in DAB+. Oudere DAB-ontvangers kunnen niet overweg met de +-variant.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud