Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

De schoolpremie is gestort!

De jaarlijkse schoolpremie werd samen met de kinderbijslag van de maand juli betaald. Een financieel ruggensteuntje dat uiteraard welkom is. Maar de premie staat niet in verhouding tot de kostprijs van een schooljaar. Op welk bedrag hebt u recht?
Advertentie
©Belga

Net als ieder jaar staan de winkelrekken en folders van grootwarenhuizen barstensvol schoolbenodigdheden. De zopas gestorte schoolpremie komt voor ouders dan ook goed van pas.

Van 27 tot 108 euro

Het bedrag van de schoolpremie hangt af van de leeftijd van uw kinderen:
27,06 euro voor kinderen tot 5 jaar;
57,44 euro voor kinderen van 6 tot 11 jaar;
80,41 euro voor kinderen van 12 tot 17 jaar;
108,25 euro voor jongeren van 18 tot 25 jaar.

De achttienplussers zijn het meest verwend. Ze krijgen ongeveer 30 euro meer dan vorig jaar. Bij de invoering van de premie in 2006 werd overeengekomen om ze geleidelijk op te trekken tot 100 euro in 2012. Voor de andere leeftijdscategorieën is de stijging verwaarloosbaar (tussen 0,53 euro en 1,58 euro).

De premie is natuurlijk welkom, maar dekt slechts een klein deel van de schoolkosten. ‘De ouders van 6 tot 11-jarigen krijgen bijvoorbeeld 57 euro. Wij schatten de kostprijs van de schoolbenodigdheden voor die leeftijdscategorie echter op 140 euro. Daarvan wordt 40 procent uitgegeven bij het begin van het schooljaar en 60 procent tijdens de rest van het jaar’, zegt Denis Lambert, directeur van de Ligue des familles (Gezinsbond). Die deed dit jaar onderzoek naar de kosten bij het begin van het schooljaar. De resultaten worden op 16 augustus gepubliceerd.

Relatief stabiele prijzen?

Volgens een studie die GfK in Frankrijk uitvoerde, is de gemiddelde prijs van schoolbenodigdheden de voorbije 4 jaar relatief stabiel gebleven. Vorig jaar meldde het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) dat de prijzen globaal gezien gedaald waren tegenover 2010, maar dat de prijsverschillen tussen de duurste en de goedkoopste winkels groter werden. Comeos, de Belgische federatie voor de handel, voert momenteel steekproeven uit bij haar leden om te kijken hoe het er dit jaar aan toegaat.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud