Netto Het antwoord op al uw geldvragen

De sterkste 5 prijsdalingen sinds de crisis

De inflatie daalt en die beweging zou minstens tot in 2013 moeten aanhouden. Van welke goederen en diensten is de prijs de jongste jaren consequent gedaald?

Net zoals het druilerige begin van de zomer neigt de algemene inflatie van de prijzen naar 'een snelle afkoeling', zegt Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Petercam. Eindelijk een gunstige voorspelling. 'We zijn van 3,8 procent in november naar 2,3 procent in juni gegaan.' De inflatie staat nu op het laagste niveau in twee jaar tijd. Volgens de federale overheidsdienst Economie moeten we al tot mei 2010 teruggaan voor zo'n lage inflatie.

Geneesmiddelen

De daling van de consumptieprijzenindex in juni is voornamelijk te danken aan de geneesmiddelen (gemiddeld -1%). Tussen 2006 en 2012 behoorden die trouwens tot de weinige producten waarvan de prijs daalde (-5,5%). 'Die daling is het resultaat van een algemeen prijsverminderingsbeleid, en meer bepaald van steunmaatregelen voor generieke geneesmiddelen', zegt Marie Strowel, woordvoerster van het christelijk ziekenfonds CM. Bovendien zijn apothekers sinds 1 mei van dit jaar verplicht de goedkoopste antibiotica aan te bieden. 'In de ziekenhuizen en voor de ambulante patiënten zijn de prijzen van geneesmiddelen evenwel globaal gestegen', voegt Strowel er wel aan toe.

Elektronica

In dezelfde periode deden zich nog andere dalingen voor. De opmerkelijkste is die van de elektronicaprijzen (-37,1%). 'Goedkopere productie in Azië was daarbij cruciaal', zegt Bart Van Craeynest. Maar dat is niet de enige verklaring. Ook de permanente innovatie speelt een rol: door de snelheid waarmee de vernieuwingen elkaar opvolgen, kan de sector zijn prijzen niet handhaven.

En dan is er nog de zware concurrentiestrijd die de merken en zelfs de sectoren onderling uitvechten: dvd- en blu-rayspelers moeten opboksen tegen de snelle opkomst van video on demand (VOD); gps- en fototoestellen worden steeds vaker vervangen door smartphones; en er wordt ook een enorm aantal tablets verkocht ten koste van laptops. Zelfs de televisieverkoop gaat achteruit. 'De mensen kijken niet minder naar tv, ze kijken er op andere manieren naar: op de pc, de tablet of zelfs de smartphone', zegt het bureau voor marktonderzoek Gfk.

Paramedische diensten

De 'paramedische diensten' in de korf van de prijzenindex omvatten klinische biologie, medische beeldvormingstechnieken, kinesessies en de dagforfaits voor verplegende zorg. De jongste jaren werd bespaard op medische beeldvormingstechnieken en klinische biologie, bevestigt Agnès Leclercq, econome bij het Onafhankelijk Ziekenfonds.

Na een sterke automatisering van de analyseprocedures zijn bijvoorbeeld de vergoedingen voor klinische biologie in 2010 goedkoper geworden. Recenter werd het urgentiesupplement bij medische beeldvormingstechnieken van een gemiddelde van 55 euro verlaagd naar een vast bedrag van 40 euro. Bij verpleegkundige zorg en bepaalde kinesitherapieprestaties is het remgeld (het bedrag dat voor rekening van de patiënt blijft na terugbetaling van het ziekenfonds) na 2007 in meerdere stappen verlaagd.

Telefonie

Telefoondiensten zijn in zes jaar tijd met bijna 10 procent gedaald. 'De intrede van alternatieve operatoren op de markt, die gekozen hebben voor voordeligere tarieven, heeft er wereldwijd toe geleid dat de marktprijzen gedaald zijn', zegt Florence Muls, woordvoerster van BASE. 'We mogen ook de impact van de verlaging van de mobile terminating rates (de prijzen die de operatoren onderling aanrekenen) en de roamingkosten niet vergeten.' Hoewel de prijzen voor mobiele telefonie zijn gedaald, 'zien we toch niet dezelfde tendens voor vaste telefonie en internet', besluit ze.

Hetzelfde horen we bij Mobistar. 'We moeten een duidelijk onderscheid maken tussen de mobiele markt, waarop de concurrentie keihard is, en de vaste markt, waar het regelgevende Belgische kader erin is geslaagd geleidelijk aan alle grote alternatieve spelers te doen verdwijnen en waar het duopolie van Belgacom en de kabeloperatoren (Telenet in Vlaanderen en Voo in Wallonië) de prijzen zeer hoog houdt', zegt Mathieu Van Overstraeten, woordvoerder van Mobistar.

'Het bewijs: terwijl de gsm-tarieven ongeveer 10 procent per jaar dalen, beweegt de prijs voor internet in België haast niet. Nog erger is dat de prijzen van het telefoonabonnement van Belgacom en van de teledistributie blijven stijgen.' Ter illustratie: in vier jaar tijd is de prijs voor een abonnement op analoge televisie bij VOO met 25 procent gestegen.

Belgacom

Belgacom erkent dat de prijs voor een vaste lijn stabiel is gebleven. 'Maar tegenwoordig zijn de oproepen naar vaste en mobiele Belgische lijnen gratis en onbeperkt na 17 uur en in het weekend, net als de oproepen naar vaste lijnen in Europa, Marokko, Turkije, de Verenigde Staten, enzovoort', zegt Haroun Fénaux, woordvoerder van de operator. 'Voor internet zijn de prijzen gedaald, terwijl de prestaties - de snelheid en het downloadvolume - aanzienlijk verhoogd zijn'.

In 2006 betaalde men voor de goedkoopste internetverbinding van Belgacom 29,95 euro, voor een snelheid van 512 kbps en een volume van 400 MB. Tegenwoordig kost diezelfde verbinding 5 euro minder en stelt ze u in staat te surfen met een snelheid van 30 Mbps en 50 GB te downloaden. Bovendien hoort er nu bij de service een mobiel internetvolume van 50 MB.

Haroun Fénaux benadrukt ten slotte dat klanten altijd extra kunnen besparen door meerdere telecomdiensten in een 'pack' te bundelen. Terwijl u in 2006 voor 76 euro een vaste lijn, digitale televisie en internet (4 Mbps/10GB) had, beschikt u in 2012 voor 55,95 euro per maand over een vaste lijn, digitale televisie, internet (30 Mbps/onbeperkt) en mobiel internet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud