Netto Het antwoord op al uw geldvragen

De strijd om de zichtrekeningen woedt verder

Beobank doet opnieuw 100 euro cadeau bij het openen van een zichtrekening. Hoe gratis is die rekening? Wat doet de concurrentie? En hoe verandert u van bank?
©Photo News

Dagelijks veranderen circa 200 Belgen van bank. Ze doen dat omdat ze vinden dat ze te veel betalen voor hun zicht- of spaarrekening. Beobank speelt handig in op die trend en schenkt nieuwe klanten 100 euro (tijdens de vorige campagne, in 2013, was dat nog 200 euro).

Wilt u recht hebben op die bonus, dan moet u wel aan twee voorwaarden voldoen. U moet uw loon laten domiciliëren op de Voordeel Plus zichtrekening en uw maandelijkse inkomsten moeten minstens 1.250 euro bedragen. Het aanbod is geldig tot en met 28 februari 2014.

Gratis kredietkaart?

Let wel, in tegenstelling tot andere zogenaamde ‘gratis’ zichtrekeningen, is een kredietkaart bij Beobank niet gratis. De kaart kost u 5 euro per jaar. Bij KeyPack van Keytrade Bank krijgt u wel een gratis kredietkaart. Vóór de lancering van KeyPack moest u daarvoor nog 25 euro per jaar betalen.

Volgens Test-Aankoop heeft de bank ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om een inspanning te doen op het vlak van ‘bepaalde verborgen kosten’. ‘Vroeger werden bij verlies of diefstal van een bankkaart kosten aangerekend (12 euro voor de blokkering bij CardStop, 20 euro voor een nieuwe bankkaart en 3 euro voor een nieuwe pincode).’ Al die kosten werden afgeschaft.

5 eurocent per verrichting

De KeyPack-rekening is dus gratis. Maar u krijgt ook nog eens 5 eurocent per bankverrichting die u uitvoert. ‘Wat aanvankelijk bedoeld was als promotieactie is met KeyPack tot algemene norm uitgegroeid’, zegt Olivier Debehogne, sales- & marketingdirecteur bij Keytrade Bank.

Bovendien worden de klanten van Keytrade Bank nog op een andere manier vergoed. De zichtrekening van de bank is de enige in België die een creditrente toepast van 1 procent bruto op de eerste 2.500 euro. Ter vergelijking: de creditrente bij andere ‘gratis’ zichtrekeningen op de markt schommelt tussen 0,10 en 0,25 procent.

Die rentevoet is gelijk aan of zelfs hoger dan de rentevoet die grootbanken bieden op hun klassieke spaarrekening, inclusief getrouwheidspremie.

Van bank veranderen

Maar hoe kiest u een zichtrekening? In België bieden 30 banken zo’n 80 verschillende tariefformules voor zichtrekeningen aan. Om wegwijs te raken in de tarievenjungle heeft de FOD Economie Test-Aankoop in 2009 gevraagd om gratis een tarievensimulator voor zichtrekeningen voor iedereen open te stellen. De simulator toont de verschillende tariefformules die het goedkoopst en het meest zijn aangepast aan het ingebrachte profiel. Bovendien krijgt u een gedetailleerde fiche van de tarieven.

Hebt u een simulatie gemaakt en wilt u van zichtrekening veranderen? Ga dan eerst na of het afsluiten van uw huidige rekening geen gevolgen heeft voor uw hypothecaire lening. ‘Sommige banken behouden zich het recht voor om de rentevoet van de hypothecaire lening te verhogen als de klant zijn zichtrekening naar een andere bank overdraagt (en er dus geen loondomiciliëring meer plaatsvindt)’, waarschuwt Test-Aankoop. U kunt echter wel gebruikmaken van een doorlopende opdracht om geld over te schrijven naar een rekening bij een andere bank. U kunt dan vanuit die bank al uw courante verrichtingen uitvoeren en alle voordelen genieten, zoals een gratis kredietkaart of de bonus van 5 eurocent per verrichting.

Wilt u van bank veranderen, surf dan eerst naar de pagina ‘Bankoverstapdienst in de praktijk’ van Febelfin. U vindt daarop een brochure, een checklist en modelbrieven die u kunt gebruiken om uw nieuwe rekeningnummer mee te delen aan verschillende partijen, zoals uw werkgever, de Rijksdienst voor Pensioenen en/of sommige leveranciers waarvan u de facturen hebt laten domiciliëren...

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud