Netto Het antwoord op al uw geldvragen

De verborgen kosten van uw skivakantie

Als u binnenkort gaat skiën, vergeet dan de ‘verborgen’ kosten niet. Winterbanden en sneeuwkettingen voor uw wagen zijn vaak verplicht. En in heel wat landen die u op weg naar uw skibestemming doorkruist, moet u betalen om de snelweg op te mogen.
©Filip Ysenbaert

Als u uw skibudget overloopt, denkt u allicht in de eerste plaats aan het verblijf, de uitrusting die u koopt of huurt en de skipassen. Maar als u veilig op de bestemming aan wilt komen, zet u het best ook winterbanden en sneeuwkettingen op het lijstje. Afhankelijk van het land waar u naartoe trekt, hebt u niet eens de keuze, want soms bestaan verplichtingen.

Winterbanden

Winterbanden zijn geen overbodige luxe, ook niet in België. In ons land zijn ze niet verplicht, maar ze bieden meer veiligheid in winterse omstandigheden. Winterbanden verschillen van zomerexemplaren omdat ze ook bij temperaturen onder 7 graden soepel blijven. Dat geeft uw auto meer grip op de weg en helpt slippartijen te vermijden. Tests wijzen uit dat de remafstand op een besneeuwd wegdek 50 procent korter is met winterbanden.

Het kostenplaatje blijft voor heel wat mensen een drempel. De prijs van autobanden hangt af van het formaat en het merk. Voor een doorsneewagen betaalt u tussen 300 en 500 euro voor een set van vier.

Met de aanschafprijs van de banden zijn alle kosten niet gedekt. U moet ook twee keer per jaar werkuren voor de bandenwissel betalen, als u die laatste niet zelf kan uitvoeren. De prijs is afhankelijk van de garage. Reken op zo’n 80 euro voor het vervangen van de vier banden.

U kunt zich ook winterbanden op velgen aanschaffen. Die zijn vaak maar enkele tientallen euro’s duurder dan de banden alleen. Het voordeel is dat ze veel sneller geplaatst zijn en dat de kostprijs van het wisselen zowat gehalveerd wordt. Als u geen plaats hebt om uw tweede set banden op te slaan, kunt u ze bij de meeste bandencentrales en garages in bewaring geven. Voor die service betaalt u tussen 40 en 60 euro per jaar.

Alvorens met de auto op wintervakantie te vertrekken kijkt u het best na of winterbanden verplicht zijn in het land waar u naartoe trekt en in de landen die u eventueel doorkruist.

Frankrijk

Het gebruik van winterbanden is niet algemeen verplicht. Het principe is dat banden moeten overeenstemmen met de wegomstandigheden. Op bepaalde wegen zijn winterbanden wel verplicht. Een verkeersbord geeft dat aan.

Duitsland

Ook in Duitsland geldt geen algemene verplichting. Uw banden moeten aangepast zijn aan de weersomstandigheden. Als het sneeuwt en ijzelt, zijn winterbanden dus aangewezen.

Luxemburg

Het gebruik van winterbanden is verplicht bij winterse omstandigheden.

Zwitserland

Er is geen wettelijke regeling over winterbanden. Maar als de weersomstandigheden dat vereisen, is een winteruitrusting verplicht. Wie met zijn zomerbanden voor hinder op de weg zorgt, riskeert een boete.

Oostenrijk

Tussen 1 november en 15 april is het verplicht bij winterse omstandigheden met winterbanden te rijden of om sneeuwkettingen te monteren op de aangedreven wielen. Buiten die periode kan het gebruik van winterbanden op bergwegen verplicht worden.

Italië

Er is geen algemene verplichting voor winterbanden. Op bergwegen kan een winteruitrusting (winterbanden en/of sneeuwkettingen) verplicht zijn. Een speciaal verkeersbord geeft dat aan.

In sommige streken geldt wel een verplichting. In Zuid-Tirol moet u het hele jaar met winterbanden rijden bij winterse omstandigheden. Op de Brennerautosnelweg (E45/A22) tussen Brenner en Affi, in de stad Bozen en in de Aostevallei geldt van 15 november tot en met 15 april de plicht op winterbanden te rijden (of sneeuwkettingen in de koffer te hebben), ongeacht de weersomstandigheden.

Sneeuwkettingen

Voor u sneeuwkettingen oplegt, moet het behoorlijk winteren. Doorgaans mag u ze alleen gebruiken op een besneeuwde ondergrond. Vooral op hellende bergwegen kunnen de kettingen - die doorgaans een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur aankunnen - aangewezen of verplicht zijn. Sneeuwkettingen zijn er in alle prijzen. Voor een goedkoop stel betaalt u soms maar 50 euro, maar de prijzen kunnen oplopen tot ruim 200 euro.

Het probleem is dat zulke kettingen zijn afgestemd op een precieze maat van banden. Ze lenen van iemand anders vereist de toevalstreffer dat die net dezelfde maat van banden heeft. Als u een nieuwe auto koopt, is andere kettingen in huis halen vaak ook onvermijdelijk.

Al biedt het in 2018 gelanceerde webplatform SnowXchains mogelijk soelaas. Daarop kunnen particulieren sneeuwkettingen huren en verhuren. De Vlaamse website, die door Flanders Investment and Trade wordt ondersteund, is buiten België ook actief in Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Duitsland.

Via het webplatform kettingen huren is in ieder geval goedkoper dan er zelf aan te schaffen. SnowXchains suggereert dat de verhuurprijs voor de meest voorkomende sneeuwkettingen het best niet lager dan 10 tot 15 euro ligt, en niet hoger dan 25 tot 30 euro. Hebt u zelf ongebruikte kettingen in uw kelder of tuinhuis liggen, dan kunt u er nog wat geld uithalen door ze te huur aan te bieden.

Net als voor winterbanden is er voor sneeuwkettingen geen eensluidende reglementering voor alle Europese landen. U moet dus de regels bekijken van elk land dat u passeert op weg naar uw skioord.

Frankrijk

Op veel passen is het gebruik van sneeuwkettingen bij sneeuw verplicht. Dat wordt aangegeven met een speciaal verkeersbord, een blauw rechthoekig bord met daarop een band met een ketting. Als er een tweede bord onder staat met de tekst ‘pneus à neige admis’, volstaan winterbanden.

Duitsland

In bergachtige gebieden kunnen bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen verplicht zijn. Dat ziet u op een rond, blauw verkeersbord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.

Luxemburg

Als de toestand van het wegdek het vereist, is het gebruik van sneeuwkettingen toegestaan. Die kettingen aanbrengen is echter bij geen enkele weersomstandigheid verplicht.

Zwitserland

Sneeuwkettingen zijn verplicht als een rond, blauw verkeersbord - met erop een autoband met een sneeuwketting - dat aangeeft. U doet er goed aan tijdens de winter altijd sneeuwkettingen mee te nemen in de auto.

Soms hangt onder het blauwe bord een bord met de tekst ‘4 x 4 ausgenommen’. Dat betekent dat sneeuwkettingen niet verplicht zijn voor auto’s met vierwielaandrijving. Hoewel sneeuwkettingen alleen verplicht zijn als er een bord staat, kunt u een boete krijgen als u op zomerbanden zonder sneeuwkettingen door de sneeuw rijdt en het andere verkeer hindert.

Oostenrijk

U mag alleen sneeuwkettingen gebruiken als dat noodzakelijk is en als ze het wegdek niet beschadigen. De weg moet dus met sneeuw of ijzel bedekt zijn. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht. Dat wordt aangegeven met een blauw rond bord met daarop de afbeelding van een band met een ketting. U doet er goed aan om in Oostenrijk altijd sneeuwkettingen in uw auto te hebben in de winter.

Italië

In Italië geldt geen algemene verplichting. Toch zijn er wegen (vooral bergpassen) waar van 15 november tot en met 15 april sneeuwkettingen verplicht kunnen worden. Dat ziet u op speciale verkeersborden (blauw, rechthoekig, met daarop een afbeelding van een band met een ketting en het opschrift ‘Transito con catene’).

Tol en vignetten

Op België en Duitsland na zult u in alle landen die u doorrijdt tol moeten betalen op de snelwegen. In een aantal gevallen betaalt u voor een traject aan tolpoorten, in andere gevallen zult u een vignet moeten kopen waarmee u onbeperkt van het snelwegennet gebruik kunt maken.

Frankrijk

In Frankrijk geldt voor alle autosnelwegen de ‘péage’. Geen zin om aan te schuiven aan de tolpoorten, dan kunt u zich een badge aanschaffen waarmee u zonder betaalformaliteiten langs de speciaal daarvoor voorziene doorgangen rijdt. Afhankelijk van waar u de badge koopt, betaalt u tussen 15 en 20 euro.

Duitsland

Rijden op de Duitse autosnelwegen is tot nader order gratis. Maar als u onderweg naar of van uw skiverblijf een Duitse grootstad wilt aandoen, zult u zich een milieusticker moeten aanschaffen. Die is onbeperkt geldig, zolang u met dezelfde auto rijdt. Als u van auto verandert, moet u een nieuwe milieusticker kopen. De prijzen variëren naargelang waar u die koopt, bij een reisorganisatie of in een tankstation. Reken erop dat u tussen 12,95 en 20 euro moet betalen.

Luxemburg

Voor privévoertuigen zijn de wegen tolvrij.

Zwitserland

Om de Zwitserse snelwegen te gebruiken hebt u een vignet nodig. Dat kost in de douaneposten 40 Zwitserse frank of zo’n 37 euro en is een volledig jaar geldig. U kunt het ook vooraf bij een automobilistenvereniging kopen, maar dan betaalt u doorgaans enkele euro’s meer.

Oostenrijk

In Oostenrijk hebt u verschillende mogelijkheden. Voor een vignet voor een jaar betaalt u zo’n 110 euro, voor twee maanden 35 euro en voor tien dagen 16 euro.

Italië

Zowat alle snelwegen zijn tolwegen. Wilt u efficiënt en snel voorbij de controlepoorten, dan kunt u de badge die u in Frankrijk gebruikt ook laten activeren voor Italië, mits een kleine toeslag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud