Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

De verborgen risico's van de Brico Beobank kredietkaart

Een korting van 12 procent op al uw aankopen van doe-het-zelf-materiaal is nog veel beter dan 10 procent... Maar dan mag u uw betalingen nooit spreiden. Een woordje uitleg.
©Dries Luyten

Geniet u ook al van de voordelen van de Brico Discount Club-kaart (10 procent korting op al uw aankopen mits een jaarlijkse bijdrage van 55 euro)? Voortaan kunt u die korting nog verhogen wanneer u een BeoBank Brico World Mastercard (mits een jaarlijkse bijdrage van 5 euro) aanschaft.

Met die kaart krijgt u 2 procent korting op al uw aankopen bij Brico, en nog eens 1 procent extra korting op al uw andere aankopen met een maximum van 350 euro per jaar in de vorm van een cashback (zie kader hieronder).

Advertentie

Via die kaart genieten klussers daarnaast van twee verzekeringen: een uitgebreidere waarborg voor elektrisch of gemotoriseerd gereedschap aangekocht bij Brico en een dagvergoeding van 100 euro bij hospitalisatie van minstens 48 uur na een ongeval te wijten aan een doe-het-zelf-product aangekocht bij Brico.

Nadelen?

Maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. In feite gaat het om een kredietkaart gekoppeld aan een kredietopening van onbepaalde tijd tegen een hoog jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 12,49 procent.

Op zich hoeft dat geen nadeel te zijn. Op voorwaarde dat u het volledige saldo betaalt op het moment dat u uw afrekening krijgt (u beschikt daarvoor meestal over een termijn van drie weken). Maar kiest u ervoor om uw betalingen te spreiden, dan krijgt u intresten aangerekend.      

 De FOD Economie raadt echter af zaken aan te kopen, waarbij de betaling gekoppeld is aan een kredietopening, Zelfs al is de consument niet van plan om de aangeboden geldreserve aan te spreken.

 ‘Zelfs als u de kredietopening niet gebruikt, wordt ze geregistreerd bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren met als gevolg dat een kredietgever, die een kredietaanvraag van u moet behandelen, daarmee rekening zal houden’, zegt de FOD Economie. ‘De kredietopening zal dus de beslissing van de kredietgever beïnvloeden. Het kan ervoor zorgen dat het krediet dat u vraagt om een project te realiseren dat u nauw aan het hart ligt, geweigerd wordt.’

Zo ook wanneer u een hypothecaire lening wilt afsluiten. En het doet er niet toe of u in het positieve dan wel negatieve gedeelte van het bestand van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren bent opgenomen. ‘Het zou dus kunnen dat de kredietverstrekker u het gevraagde hypothecaire krediet weigert, omdat u al te veel consumentenkredieten hebt lopen.'

Cashback-kredietkaart Andere kredietkaarten uitgegeven door Beobank – telkens gekoppeld aan een kredietopening – bieden als voordeel een ‘cashback’ (teruggave van geld) op alle of een deel van de aankopen. Een voorbeeld daarvan is de Beobank Q8 World MasterCard (waarvoor jaarlijks een bijdrage van 5 euro wordt gevraagd). Daarmee krijgt u in elk Q8 station in België (brandstof + winkel) en Q8Mazout, 2 procent korting, en zelfs 4 procent gedurende de eerste 3 maanden dat u de kaart gebruikt. De korting wordt telkens automatisch gecrediteerd op het rekeninguittreksel dat volgt op het overzicht waarop de aankoop vermeld staat. Wanneer u bijvoorbeeld twee keer gaat tanken voor een bedrag van 100 euro, vermeldt het uittreksel van uw Q8-kredietkaart 4 euro (4 procent op 100 euro) in het luik ‘Cashback gespaard deze maand’. Die 4 euro wordt dan op uw volgend uittreksel in mindering gebracht. Het totaal van de terugbetalingen is beperkt tot 250 euro per jaar. Omdat de kaart ook over een MasterCard-functie beschikt, krijgt u een korting van 1 procent op de andere aankopen die u betaalt met uw Q8-kaart. De gevolgen verbonden aan het onderschrijven en het gebruik van de kaart zijn precies dezelfde zijn als bij de Brico-kaart: ook deze kaart wordt geregistreerd bij de Kredietcentrale en u kunt uw aankopen ofwel contant ofwel gespreid betalen. Beobank maakt momenteel reclame voor haar eigen CashBack-kredietkaart: de Beobank Extra World MasterCard. Ook hier bedraagt de jaarlijkse bijdrage 5 euro. Maar als ze tijdens de eerste drie maanden na de uitgifte ervan gebruikt om een aankoop te betalen, stort Beobank u die 5 euro terug. Net zoals bij de Q8-kaart krijgt u ook een korting van 1 procent op al uw aankopen en zelfs 3 procent op uw aankopen tijdens de eerste 3 maanden (de terugbetaling is wel beperkt tot 200 euro per jaar). Besluit

Cashback-kredietkaart

Andere kredietkaarten uitgegeven door Beobank – telkens gekoppeld aan een kredietopening – bieden als voordeel een ‘cashback’ (teruggave van geld) op alle of een deel van de aankopen.

Een voorbeeld daarvan is de Beobank Q8 World MasterCard (waarvoor jaarlijks een bijdrage van 5 euro wordt gevraagd). Daarmee krijgt u in elk Q8 station in België (brandstof + winkel) en Q8Mazout, 2 procent korting, en zelfs 4 procent gedurende de eerste 3 maanden dat u de kaart gebruikt.

De korting wordt telkens automatisch gecrediteerd op het rekeninguittreksel dat volgt op het overzicht waarop de aankoop vermeld staat. Wanneer u bijvoorbeeld twee keer gaat tanken voor een bedrag van 100 euro, vermeldt het uittreksel van uw Q8-kredietkaart 4 euro (4 procent op 100 euro) in het luik ‘Cashback gespaard deze maand’. Die 4 euro wordt dan op uw volgend uittreksel in mindering gebracht. Het totaal van de terugbetalingen is beperkt tot 250 euro per jaar.

Omdat de kaart ook over een MasterCard-functie beschikt, krijgt u een korting van 1 procent op de andere aankopen die u betaalt met uw Q8-kaart. De gevolgen verbonden aan het onderschrijven en het gebruik van de kaart zijn precies dezelfde zijn als bij de Brico-kaart: ook deze kaart wordt geregistreerd bij de Kredietcentrale en u kunt uw aankopen ofwel contant ofwel gespreid betalen.

Beobank maakt momenteel reclame voor haar eigen CashBack-kredietkaart: de Beobank Extra World MasterCard. Ook hier bedraagt de jaarlijkse bijdrage 5 euro. Maar als ze tijdens de eerste drie maanden na de uitgifte ervan gebruikt om een aankoop te betalen, stort Beobank u die 5 euro terug. Net zoals bij de Q8-kaart krijgt u ook een korting van 1 procent op al uw aankopen en zelfs 3 procent op uw aankopen tijdens de eerste 3 maanden (de terugbetaling is wel beperkt tot 200 euro per jaar).

Besluit

Als het u niet stoort dat u wordt opgenomen in het bestand van de Kredietcentrale (omdat u bijvoorbeeld al een hypothecaire lening afbetaalt), en/of u er zeker van bent dat u elke maand al uw aankopen volledig terugbetaalt (en dus geen betalingen spreidt), is er geen enkele reden om niet te profiteren van de vele voordelen van kredietkaarten verbonden aan een kredietopening: terugbetaling aan 0 procent, cashback, diverse verzekeringen, enzovoort. Bovendien is de kaart gratis, met uitzondering van de jaarlijkse bijdrage.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.