Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Diesel duurder dan benzine? 10 nieuwe tips

Het is nog slechts een kwestie van tijd vooraleer diesel duurder wordt dan benzine. Besparen is dus de boodschap en dat doe je enkel met een heleboel inventieve tips.
Advertentie
De tijd dat diesel fors goedkoper was als benzine, is binnenkort wellicht voorgoed voorbij.

(netto/l'echo) – Wordt diesel het slachtoffer van zijn succes? Diesel is nu al drie keer duurder in vergelijking met 20 jaar geleden. Het prijsverschil met gewone bezine wordt zo stilaan verwaarloosbaar.

En voor dieselrijders is er nog meer slecht nieuws op komt. Volgens een studie van zakenbank Merrill Lynch zal het prijsverschil niet enkel verdwijnen, diesel zal zelfs duurder worden dan benzine. Dat heeft alles te maken met de stijgende vraag naar de (voorlopig) goedkopere diesel.

Olieraffinaderijen kunnen de vraag niet meer volgen en op korte termijn is het niet makkelijk om vlug over te schakelen van de productie van benzine naar die van diesel. Zelfs als ze dat zouden doen, dan nog zouden de kosten die daarmee gepaard gaan de dieselprijs alleen maar de hoogte induwen.

Besparen

Het ziet er niet meteen naar uit dat diesel of benzine ooit nog écht goedkoop gaan worden. Besparingstips zijn dus meer dan welkom. Als trouwe bezoeker van deze site, ken je natuurlijk al alle tank- en andere besparingtips die we over voor je wagen gaven. Maar omdat de prijzen blijven stijgen, zoeken we verder.

Ook op blogs kom je almaar vaker surfers tegen die de beste tips met elkaar uitwisselen. Ons oog viel op volgende smaakmakers.

1. Volg de files op de voet

Vooraleer in je wagen te stappen, kan je best enkele verkeerspagina's op internet checken. Zo zie je waar de te vermijden zones zijn. Een kleine omweg kan een pak brandstof schelen. Voor mensen met een gps, is het een kleine moeite om ook de filedetector aan te schakelen.

2. Kies alternatieve wegen

Chauffeurs gebruiken gemakshalve nogal vaak de 'ring' rond een stadskern. Maar je benzinegebruik stijgt er door. Zoals het woord aangeeft, betekent 'ring' een cirkel rond een centrum. Wie meteen door de stadskern rijdt, is er vaak vanaf met minder verbruikte brandstof.

3. Stop de airco vijf minuutjes voor aankomst

Op lange termijn gaat je wagen minder verbruiken, omdat hij ook minder de airco moet aansturen. Maar het is ook goed voor de gezondheid: een soepele overgang van koud naar warm is gezonder dan de abrupte temperatuuurwissel van pakweg 19° naar 29°.

4. Kies een wagen met lichte metaalkleur

In volle zon zal een lichtgrijze of witte wagen veel meer de zon afstoten dan een donkere of zwarte wagen die alle warmte opslorpt. Een wagen die in de zomer alle warmte ophoudt, moet langer pompen om de airco op gewenste temperatuur te krijgen.

5. Open de vensters een beetje bij aankomst

Bij mooi weer is het niet altijd mogelijk om je wagen in de schaduw te parkeren. Als het echt niet kan, en je bent in een min-of-meer veilige buurt, laat dan twee vensters op een kiertje staan. De luchtstroom, hoe klein ook, zal voor afkoeling zorgen in de wagen. Direct gevolg is dat je wagen bij vertrek minder moet afkoelen, wat opnieuw een besparing is.

6. Kies een goede parkeerplaats

Zoek bij de supermarkt niet noodszakelijk de dichtste plaats bij de ingang. Je zal langer moeten zoeken en meer moeten manoeuvreren, Een plaatsje bij de uitgang is vaak makkelijker en meteen bereikbaar.

7. Parkeer op een helling

De idee van deze besparing is dezelfde als in vorig punt: beperk het aantal manoeuvres. Hoe minder je op je gaspedaal moet duwen om te parkeren, hoe meer benzine je bespaart. Parkeren op een helling met de neus naar beneden loont de moeite.

8. Rij niet te dicht bij andere voertuigen

In een vorig artikel raadden we nog aan om op de autosnelweg dicht achter een vrachtwagen aan te rijden. De beperktere tegenwind zou voor een besparing zorgen. Maar er is ook een nadeel aan: wie te dicht rijdt, moet vaak bruusk remmen waardoor je vervolgens weer moet versnellen. Ook hierdoor verslind je brandstof. Conclusie: de gulden middenweg.

9. Kies voor een kleiner wagentje

Koop een wagen in functie van je behoeftes, niet in functie van de laatste mode. Hoe kleiner de wagen, hoe goedkoper de aankoop. Hoe kleiner de motor, hoe minder het verbruik.

10. Haal alle sneeuw en ijs weg

Het is een tip voor de winter, maar niettemin geven we hem al mee: haal alle wintervorst van alle autovensters, niet enkel die van de bestuurder. De wagen zal minder wegen ( en dus minder verbruiken) en de verwarming moet minder warmte ophalen om alle vensters te ontdooien.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud