Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Dit is het nieuwe 10 euro biljet

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het nieuwe 10 euro biljet voorgesteld. Het is nog moeilijker te vervalsen dan het huidige biljet. Een goede zaak want de euro wint aan gewicht bij criminelen.
Advertentie
©REUTERS

Het nieuwe 10 euro biljet maakt deel uit van de tweede coupure van een nieuwe reeks biljetten die de ECB 'Europa' doopte. Dankzij extra 'technologie' in het papier zijn ze moeilijker te vervalsen dan de huidige generatie papieren euro's. Het design blijft hetzelfde.

Het nieuwe biljet zal vanaf 23 september in omloop worden gebracht. Op het prijkt een 'generieke' Europese architectuurvorm. Dat is het geval voor alle eurobiljetten. Bij de lancering van de eenheidsmunt was er immers een politiek compromis dat er alleen op de euromuntjes 'nationale' symbolen mochten komen. Denk maar aan de gekroonde staatshoofden in BelgiĆ« en Nederland, of nationale symbolen zoals de Franse 'zeshoek', de Ierse harp, de Duitse adelaar of Da Vinci's 'mens van Vitruvius' op de grote Italiaanse munten. 

Eerder werd ook het 5 euro biljet vernieuwd, dat biljet circuleert sinds mei vorig jaar.

De extra beveiliging tegen valsmunters is nodig. In de tweede helft van vorig jaar werden 353.000 namaakbiljetten uit omloop genomen door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat is 11 procent meer dan in de eerste helft van 2013 en 26 procent meer dan in de tweede helft van 2012.

Het gros (75%) van de gevatte valse papier waren biljetten van 20 en 50 euro. De valse 10 euro biljetten zitten in de lift maar vertegenwoordigen slechts 6,3 procent van de 15 miljard biljetten die circuleren.

Ook de biljetten van 20, 50, 100, 200 en 500 euro krijgen de komende jaren een opfrisbeurt. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud