Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Downloaden wordt duurder voor Belgische consument

Vanaf 1 januari verplicht Europa dat er op elektronische diensten - van e-commerce tot het verkopen van apps of films online - btw moet worden betaald in het land van de koper. Dat heeft tot gevolg dat de Belgische consument in veel gevallen meer zal betalen, merkt Le Soir op.
Bedrijven als Amazon kozen steevast Luxemburg als uitvalsbasis vanwege het gunstige btw-tarief. Vanaf 1 januari is er echter btw verschuldigd in het land van de consument. ©AFP

Met de maatregel wil Europa een einde maken aan oneerlijke concurrentie. Nu kiezen de multinationals als Apple, Amazon of Google steevast een land met een gunstig belastingsregime - lees: Luxemburg - uit om zich in Europa te vestigen. Zo kunnen ze de btw lager houden.

Maar niet elk bedrijf kan dit zomaar. Door daarom naar het land van de koper te kijken wil Europa die ongelijkheid wegwerken. Logisch gevolg daarvan is echter dat Belgen voor hun elektronische aankopen in veel gevallen meer zullen betalen. In Luxemburg is de btw immers maar 15 procent, waar in België 21 procent moet worden betaald. Op e-boeken is de Luxemburgse taks zelfs maar 3 procent, tegenover 21 procent in België.

©Jacques Moeraert

De meeste bedrijven, waaronder Apple, Amazon en Skype, beslisten al om het tarief volledig door te rekenen aan de consument.

Het is niet duidelijk hoeveel deze maatregel de Belgische staatskas zal opleveren. Een hogere btw op plastische chirurgie en e-commerce en het beperken van een lager btw-tarief bij woningrenovatie zouden samen 10 miljoen euro moeten opleveren, aldus Le Soir.

Administratie

De consument zal dus wat meer moeten betalen. Maar ook aan de zijde van de ondernemers wordt er met de tanden geknarst over de nieuwe regeling, die wel wat praktische implicaties heeft voor webshops. Implicaties waar heel wat nervositeit over heerst, vooral bij kmo's.

Aan een deel van de administratieve zorgen heeft Europa vooraf een mouw gepast. Bedrijven mogen, zelfs als ze klanten hebben in alle 28 lidstaten, hun aangifte doen bij hun lokale belastingsdienst. Die moet verder instaan voor de verdeling naar de rechthebbende landen. Zo moeten ondernemingen zich niet gaan vestigen in elk land van verbruik. Europa noemt dat een Mini One Stop Shop, of kortweg een MOSS. Bedrijven moeten zich hier wel voor registreren.

Privacy

Maar de ondernemingen blijven zelf wel instaan voor het lokaliseren van hun klanten. En dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. In sommige gevallen is lokalisatie eenvoudig, bijvoorbeeld als de landencode van een sim-kaart beschikbaar is. De Nederlandse belastingsdienst somt hier de gevallen op waarin plaatsbepaling zowel praktisch als administratief gemakkelijk is. 

Maar in andere gevallen zijn vaak persoonsgegevens nodig, zoals de bankgegevens van de klant. In Nederland vraagt de belastingsdienst alvast drie niet-tegenstrijdige bewijsmiddelen. Volgens Europees Commissaris voor de Digitale Markt Andrus Ansip zal dat niet te veel moeilijkheden opleveren, door goed samen te werken met de bedrijven die het betaalverkeer beheren. Maar kmo's vrezen een extra administratieve rompslomp omdat ze nu ook zullen moeten voldoen aan de uitgebreide privacy-wetgeving van de Unie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud