Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Drinkwater en zwembad mogelijk duurder

De vennootschapsbelasting voor intercommunales die dit jaar is ingevoerd, zal niet alleen de tarieven voor gas en elektriciteit omhoog duwen. Ook voor drinkwater, zwembadbezoek of crematie zijn hogere tarieven te verwachten.
Door de vennootschapsbelasting op intercommunales kan ook de prijs van drinkwater omhoog gaan. ©Lieven Van Assche

Dat zegt Christof Delatter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Vrijdag raakte bekend dat de distributienetbeheerder Eandis verwacht dat door de vennootschapsbelasting voor intercommunales de factuur van de gemiddelde stroomverbruiker jaarlijks naar schatting 10 euro zal stijgen, die voor aardgas 20 euro.

De door de federale regering ingevoerde belasting gaat echter veel verder, zegt Delatter. 'Ze heeft betrekking op alle activiteiten die vandaag plaatsvinden via intergemeentelijke samenwerkingsverbanden', zegt hij. Hij verwijst onder meer naar het drinkwater, het rioolbeheer, de afvalinzameling, crematies en intergemeentelijke zwembaden.

Het is volgens Delatter onvermijdelijk dat de hogere kosten uiteindelijk - rechtstreeks via hogere tarieven of onrechtstreeks in de vorm van hogere gemeentelijke belastingen - worden doorgerekend aan de burger.

In de drinkwatersector heeft de vennootschapsbelasting op intercommunales geen gevolgen voor de grootste drinkwatermaatschappij van Vlaanderen, De Watergroep, want dat is geen intercommunale. Kleinere spelers, zoals bijvoorbeeld Pidpa (met ruim 500.000 klanten in 65 gemeenten), zijn dat wel. 'We zijn de impact van de vennootschapsbelasting en de gevolgen ervan nog aan het onderzoeken', zegt Pidpa-woordvoerder Alain T'Syen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud