Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Ecocheques ook voor tweedehandsproducten

Vanaf 1 juni kunt u tweedehandskleding, - meubels en -boeken betalen met ecocheques. Ook voor het gebruik van deelfietsen en -auto's zult u ecocheques kunnen bovenhalen.

Vakbonden en werkgevers zijn het eens geworden over aanpassingen aan de lijst van producten die kunnen worden betaald met ecocheques. Opvallend is dat u met de cheques voortaan ook tweedehandskleding, -meubels en -boeken zal kunnen aanschaffen. Daarnaast maken onder meer deelfietsen en -auto's hun intrede op de lijst. De sociale partners ondertekenden de cao over de nieuwe lijst, die vanaf 1 juni geldig is, dinsdag in de Nationale Arbeidsraad (NAR).

Andere nieuwigheden op de ecochequelijst: verblijven in toeristische infrastructuur met het label 'Groene Sleutel', aankoop van sodamachines en toebehoren, aankoop en plaatsing van grastegels (met honingraatstructuur) en waterdoorlatende tegels.

Elektrische apparaten

De lijst van elektrische apparaten waarvoor u uw ecocheques kan gebruiken, werd uitgebreid. Ze omvat vanaf juni onder meer (af)wasmachines, koelkasten, televisietoestellen, ovens, stofzuigers en verwarmingstoestellen. De uitbreiding gaat wel gepaard met een verstrenging, zo benadrukt Chris Serroyen van de christelijke vakbond ACV. 'De toestellen moeten voldoen aan een vrij streng energielabel', klinkt het. 'De bedoeling is om de consument met zijn ecocheques te oriƫnteren naar de meest performante producten in de rayons.'

(Ver)bouwen

Ook bij (ver)bouwen worden ecocheques vaker bruikbaar, bijvoorbeeld voor investeringen in hoogrendementsketels en -ramen, thermostatische kranen en energie-audits. Voorts komen alle systemen om hernieuwbare energie op te wekken in aanmerking: zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, windturbines ... Ten slotte worden ecocheques ook aanvaard voor de bouw en renovatie van bijna-energieneutrale gebouwen of passiefwoningen.

De lijst met ecocheque-producten wordt om de twee jaar grondig geƫvalueerd in de Nationale Arbeidsraad. Twee jaar geleden werden er evenwel geen aanpassingen doorgevoerd.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud