Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Ecocheques: verguisd maar toch succesvol

Het voorbije halfjaar zijn voor meer dan 93 miljoen euro ecocheques verdeeld, aan 1,458 miljoen werknemers. Die kunnen ermee terecht in ruim 10.000 handelszaken.
©RV DOC

Een verbazend succes is de ecocheque. Werkgevers noch handelszaken zijn er erg voor te vinden (onder meer wegens bijkomende administratieve rompslomp); in enkele sector-cao's werden ze alweer geschrapt. Werknemers weten vaak niet meteen wat ze ermee moeten. De cheques, in het leven geroepen in 2009, zijn een belastingvrij toemaatje voor werknemers, die ze voor een tegenwaarde van maximaal 250 euro mogen krijgen. 

Desondanks stijgt het gebruik. Het aantal verdeelde ecocheques lag in het eerste kwartaal 20 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Ruim 450 winkels deden een aanvraag om bij het systeem te mogen aansluiten en de cheques te kunnen ontvangen als betaalmiddel. Daarmee zijn er nu meer dan 10.000 verkooppunten in Belgiƫ die ecocheques aanvaarden. De cijfers komen van de Voucher Issuers Association.

In totaal zijn er sinds 2009 al ecocheques ten belope van 600 miljoen euro verspreid. In 2011 verdeelden ongeveer 50.000 bedrijven ze onder hun werknemers.

Koelkast of treinticket

De ecocheque is bedoeld voor de aankoop van ecologische producten en diensten. Dat wordt ruim gezien, van spaardouchekop of onderhoudsproducten met ecolabel tot speeltuigen in FSC-gelabeld hout. Zo werd in 2011 nog de aankoop van biologische voeding toegevoegd. Populair zijn energiezuinige huishoudtoestellen, fietsen en bijbehorende accessoires en ook treintickets voor de hogesnelheidstrein.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud