Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Een betalende of een gratis clouddienst?

Er zijn veel verschillende online opslagdiensten. Sommige daarvan zijn gratis, andere betalend. Welke voordelen bieden de betalende versies? Een overzicht.
©Bloomberg

Of ze nu alleen gegevens opslaan, of bijkomende diensten aanbieden, alle spelers van de cloudmarkt hebben hun voor- en nadelen. Maar bijna allemaal bieden ze een zekere opslagruimte gratis aan. Bij de meesten bedraagt die zo’n 5 GB.

Dat is onder meer het geval bij Google Drive, Apple, Box, SugarSync en Wuala. Bij Microsoft SkyDrive krijgt u zelfs 7 GB gratis. Als u een abonnement neemt op Office 365 Home Premium krijgt u bovendien 20 GB extra SkyDrive opslag als onderdeel van de abonnementsservice. Maar niet alle clouddiensten zijn even vrijgevig. DropBox bijvoorbeeld biedt slechts 2 GB gratis aan. Een immens verschil met humiC en Mega, de nieuwe dienst van Kit Dotcom. Daar krijgen de gebruikers respectievelijk 25 GB en 50 GB gratis opslagruimte.

Twee keer duurder

Enkele gigabytes zijn natuurlijk snel opgesoupeerd. Daarom biedt iedere dienst zijn eigen forfaits aan met een opslagruimte die vaak erg verschilt van die van de concurrentie. Maar sommige diensten zijn dan ook twee keer zo duur als andere. HubiC was een van de enigen die een onbeperkte opslagruimte aanbod voor 83,60 euro. Maar dat aanbod, meteen ook het belangrijkste argument van de clouddienst, kende zoveel succes dat hubiC zich daarmee in de vinger heeft gesneden. hubiC is echter, samen met SkyDrive van Microsoft, nog steeds een van de twee goedkoopste formules.

Iets duurder, maar toch nog interessant, is Google Drive. Hoe meer opslagruimte u nodig hebt, hoe ‘gematigder’ de prijsstijging. Ook het forfait van 239,88 euro voor 2 TB van Mega is een interessant alternatief. Al beantwoordt het gratis aanbod van de dienst wellicht al aan 90 procent van uw behoeften…

Tot slot zijn er nog DropBox en iCloud van Apple, die beiden ‘elitaire’ tarieven toepassen. DropBox heeft onlangs zijn prijzen gehalveerd, maar is nog steeds een pak duurder dan de concurrentie. iCloud is een van de duurste clouddiensten op de markt, maar ook een van de betrouwbaarste. En op veiligheid staat nu eenmaal geen prijs.

Daarnaast bestaan er nog tal van andere online opslagdiensten, zoals SugarSync, Carbonite, Symform, ADrive, Amazon Cloud Drive, Mozy en Wuala. Ook dat zijn bekende namen op de markt.

Veiligheid

Online opslag dient in de eerste plaats om gegevens te beschermen tegen verlies of diefstal. Kies dus bij voorkeur voor servers die beschermd zijn met een encryptiesleutel. Voorbeelden daarvan zijn DropBox en Apple. ADrive daarentegen onderscheidt zich in negatieve zin. De gratis versie van ADrive biedt weliswaar een interessante opslagruimte aan, maar er vindt geen enkele versleuteling plaats. Noch tijdens de overdracht, noch tijdens de opslag van uw gegevens.

Ook op Google Drive is de veiligheid van uw gegevens relatief. De uitwisseling met de servers is wel versleuteld (SSL), maar vervolgens worden de gegevens onbeveiligd op de servers van Google opgeslagen. Dat betekent dat iedereen die over een e-mailadres en een paswoord beschikt, die informatie kan bekijken. Dus ook softwaregigant Google zelf.

Toegankelijkheid

Mensen slaan hun gegevens ook online op omdat ze dan om het even waar en met om het even welk toestel met een internetverbinding (PC, Mac, tablet of smartphone) toegang hebben tot hun gegevens. Hoe meer platformen (Windows, Mac, Linux, enzovoort) en mobiele applicaties (Android, iOs, Windows Phone, enzovoort) de dienst aanvaardt, hoe toegankelijker de gebruikers ze vinden. Vanuit dat opzicht zijn hubiC en Symform harde schijven op een internetwolk. Maar uiteindelijk blijft hun prijs erg redelijk.

Andere diensten zoals Amazon Cloud Drive zijn slechts basis online opslagdiensten omdat ze nog niet synchroniseren. DropBox, maar ook Google Drive en in mindere mate SkyDrive, werken met software of klantenapplicaties. De klant maakt een dossier aan en de inhoud daarvan wordt gesynchroniseerd met de online opslagruimte en met ieder ander toestel waarmee de DropBox-klant gelinkt is via dezelfde gebruikersaccount.

Sommige clouddiensten bieden ook bijkomende functionaliteiten, zoals de mogelijkheid om samen te werken op hetzelfde document of bestand. Aan u de keuze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud